Kuidas kavatseb korvpalliliit aidata näiteks 19aastase Sander Raieste NBA-sse või Euroliigasse?Foto: Teet Malsroos
Spordiblogi
24. september 2018, 14:46

Mart Treial | Korvpalliliidu uhke loosung tekitas väga palju vastuseta küsimusi (4)

"Eesti korvpallikoondis 2025. aasta EMil kaheksa sekka!"

Niisuguse uhke loosungi hõikas möödunud nädalal välja korvpalliliidu spordidirektor Alar Varrak, kes tutvustas ajakirjandusele alaliidu uut strateegiat, mille tulemusena peaks meie korvpall puhkema õide kui varakevadine sinilill. Oleks vinge tõepoolest, kui Eesti EMi veerandfinaalis möllaks. Paraku jäi ikkagi pehmelt öeldes segaseks, kuidas korvpalliliit seda saavutada soovib.

Alustuseks Varraku selgitus Õhtulehele: "Kõik on ühel meelel, et meil tuleb mitmes vanuseklassis järjest peale väga andekas noorte põlvkond. Andekaid on ennegi olnud, aga kuhu nad on kadunud? Püüamegi aidata neil noortel meeste seas läbi murda.

Praegused 16-20aastased on 2025. aastal oma parimas eas. Nad peaksid kuuluma NBA, Euroliiga, EuroCupi, FIBA Meistrite liiga tasemel klubidesse ja olema reaalselt rotatsioonis. Kaheksa niisugust mängijat tähendaks koondisele juba piisavat arvu. Lisaks juurde mõni vanem ja mõni noorem mängija.

Peame neile noortele varakult andma vastutuse ja suure rolli. Et nad mängiksid kokku, aasta-aastalt tuleks ka uusi mängijaid peale. Lõppeesmärk on teha hea tulemus 2025. aastal, kui nad on jõudnud küpsesse mängijaikka.“

Niisiis, Eesti korvpalliliit rajab koondise edu sellele, et mehed mängivad klubitasandil (väga) kõrget mängu. See kõlab justkui väga loogiliselt, aga... 

Kuidas alaliit saab/kavatseb mõjutada seda, et näiteks Kristian Kullamäe müttaks paari aasta pärast Euroliigas? Kas see ei taandu mitte puhtalt mängija enda töötahtele, oskustele, agendi tutvustele ning miks mitte ka õnnele?

Või loob alaliit talle ja teistele niinimetatud andeka põlvkonna liikmetele arenguks mingid eritingimused (a'la personaalne viske-/tehnikatreener), mis on avalikkuse eest jäänud saladuseks? Pealegi, nagu pallimängudes ikka, põhitöö tehakse ära ju klubide juures. Kuidas on see seotud korvpalliliiduga? Eriti, kui jutt on välisklubidest.

"Püüamegi aidata neil noortel meeste seas läbi murda." Jällegi, kõlab hästi. Aga kuidas? Kas kodumaale jäänud andekad liidetakse käsukorras mõne meistriliiga tiimiga? Sunnitakse neid mõne reegli abil platsile (a'la nagu jalgpalliliidu KTM-reegel)? Või aidatakse klubidel neile inimväärset palka maksta, et nad pärast keskkooli lõppu tööle ei läheks? Midagi neljandat? Ei tea.

"Peame neile noortele varakult andma vastutuse ja suure rolli." See punkt puudutab Eesti koondist, kus on tõesti hoovad meie endi kätes. Aga sinises/valges särgis mõned korrad aastas 35 minutit müttamine ei tõsta ju meeste taset ega aita neid NBA-sse või Euroliigasse!?

Mis veel? Varrak: "Parema väljundi pakkumine U20 koondise kaudu. Järgmisel suvel meeste koondisel mänge pole ja meil on väga selge siht saada U20 koondisse kokku kõik paremad, eesmärk on jõuda EMi A-divisjoni. See tähendaks, et järgmine aastakäik saab juba U20 vanuseklassis kõrgeklassilise suurturniiri kogemuse. Meie pikaajaline strateegia seisnebki selles, et saaks pidevalt kõrges mängus kaasa mängida.“

Taas, jutt väga loogiline, kuid ma loen siit välja rohkem eesmärke, soovunelmaid, mitte reaalset strateegiat. Usutavasti soovib iga korvpallisõber, et kõik meie koondised mängiksid kõrgeimal võimalikul tasemel. Aga see pole ju strateegia!? Võtmeküsimus on ikka see, kuidas seda saavutada?

Kas U20 koondis (ja miks mitte ka nooremad vanuseklassid) hakkab juba hooaja vältel treeningkogunemisi tegema, et nõudmiste ja teineteisega kohaneda? Mis on see, mille arvelt me püüame konkurente edestada? Rohkem tööd? Targem töö? Ei tea.

Liiatigi, millele rajaneb tolle loodetava kvaliteedihüppe jätkusuutlikkus? Saan aru, et kodumaa kõvemad kutid on kaardistatud, aga sellest üksi näib vähe abi. Kas korvpalliliit hakkab neile noortele korraldama regulaarseid nii-öelda talenditreeninguid? Pakkuma neile ka mingit muud tuge (a'la vaimsed koolitused)? 

Ühesõnaga, küsimusi on palju rohkem kui vastuseid. Loodetavasti on alaliidul need vastused olemas ja neid ei osatud möödunud nädalal lihtsalt küsida.