Kesrti Kaljulaid 2017. aastal ÜRO peaassamblee eesFoto: AP/Scanpix
Eesti uudised
24. september 2018, 15:19

Silmapaistev esindatus: ÜRO peaassambleele sõidavad nii president, peaminister kui ka välisminister (9)

Sel nädalal toimub USA-s New Yorgis ÜRO peaassamblee 73. istungijärk, millest võtavad osa nii president Kersti Kaljulaid, peaminister Jüri Ratas kui ka välisminister Sven Mikser.

Välisministeeriumi nõunik Britta Tarvise sõnul on presidendil ja ministritel plaanis osaleda erinevatel üritustel, aga ka kahepoolsetel kohtumistel.

"Kui välisministri osalemine on tavapärane, siis täpsem osalus Eesti poolt oleneb aastast," kommenteeris Tarvis suurt esindatust tänavusel kohtumisel. Ta meenutas, et eelmise aasta avaistungil pidas Kersti Kaljulaid ka kõne.

Ka tänavu peab president peaassambleel kõne. Meie aja järgi toimub see kolmapäeval pärast kella viit õhtul. Lisaks kohtub Kaljulaid assambleel paljude teiste riigijuhtidega, seda ka kahe silma vahel, et arutada koostöövõimalusi ja Eesti kandideerimist ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks aastateks 2020–2021.  

Lisaks osaleb riigipea mitmel kõrvalüritusel, sealhulgas Eesti korraldatud kohtumisel, kus esmakordselt tutvustatakse Eesti ja ÜRO Arenguprogrammi (UNDP) ühisprojekti e-valitsemise teemadel. Samuti osaleb president Kaljulaid ÜRO peasekretäri juhitava liikumise Every Woman, Every Child (EWEC) juhtgrupi kohtumisel. Tegemist on riike, vabaühendusi ja erasektorit koondava liikumisega, mis tegeleb laste, noorukite ja naiste tervise ja heaoluga.

Riigipea kohtub ka reede õhtul New Yorgi Eesti Majas kohaliku Eesti kogukonnaga. Lisaks ootavad teda ees kohtumised ka San Franciscos, Los Angeleses ning Stanfordi ja Draperi ülikoolides.

Peaminister Jüri Ratase visiit piirdub seevastu vaid New Yorgiga, kus lisaks tippkohtumisel osalemisele, kohtub ta ka Gruusia uue peaministri Mamuka Bakhtadze, Kiribati president Taneti Maamau ning Alžeeria välisminister Abdelkader Messaheliga.

Peaminister Ratas on tagasi Eestis teisipäeval, 25. septembril, et osaleda paavst Franciscuse missal Vabaduse väljakul ning saata seejärel kirikupea Tallinna lennujaamast Rooma poole teele.

Välisminister Sven Mikseril jääb seevastu ÜRO peaassambleele kauemaks ning osaleb nädala jooksul erinevatel üritustel, kus plaanib tutvustada Eesti kandideerimist ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks.

Teiste seas ootab teda ees Euroopa Liidu välisministrite kohtumine, kus võetakse arutlusele Liibüat ja Süüriat puudutavad küsimused. Arutelul osalevad ka ÜRO eriesindajad nendes piirkondades.

Lisaks osaleb Mikser traditsioonilisel USA presidendi vastuvõtul.