Julius II Foto: Raffael /Wikimedia Commons
Maailm
24. september 2018, 15:32

PERVERTPAAVSTID, osa 9: Julius II põdes süüfilist (2)

Sel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Julius II (1503-1513) oli samuti andnud tsölibaaditõotuse, kuid kinni sellest ei pidanud, sest teadaolevalt olevat tal olnud mitu armukest ja vähemalt üks vallaslaps – tütar Felicia della Rovere.

Mõned allikad märgivad, et tal oli veel kaks tütart, kes surid väga noorelt. Paar aastat enne surma esitati paavstile ametlikud süüdistused sündsusetutes seksuaalsuhetes ja vaimulikud häbistasid teda avalikult.

Räägiti, et paavstil oli hulgaliselt pattusid hingel. Nii nimetasid paljud tema vaenlased Juliust avalikult sodomiidiks, kelle keha on kaetud häbiväärsete haavanditega. Sellega vihjati asjaolule, et paavst oli põdenud süüfilist, mille ta oli hankinud lõbunaistelt.

Elu lõpuaastatel olid paavsti jalad nii suurtes haavandites, et kummardunud usklikud ei saanud neid suudelda.

Liikvel olid veel kuulujutud, et paavst ei põlanud ära ka meesprostituutide seltskonda.

Ta sattus konflikti Michelangeloga, kui käskis kunstnikul lõpetada tööd Sixtuse kabelis kiiremini. Michelangelo oli väga solvunud, mistõttu ei võtnud vaevaks kaunistada paavsti surma järel tema hauakambrit.