Foto: Marque Louis-Philippe/Wikimedia Commons
Maailm
24. september 2018, 16:32

PERVERTPAAVSTID, osa 10: Innocentius VIII oli suur pummeldaja ja prassija (5)

Sel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Innocentius VIII (1484-1492) jahtis erinevatel põhjustel naisi ja nõidasid. Juba enne vaimulikukarjäärile keskendumist oli ta suur pummeldaja, prassija ja seksija, mille tulemuseks oli suur hulk abieluväliseid lapsi.

Troonile saanuna asus ta esijoones tegelema oma perekonnaga: naitis ühe oma poegadest Firenze valitseja Lorenzo il Magnifico tütrega ja jagas oma sugulastele ihaldusväärseid ja prestiižseid kiriklikke ametikohti.

Vaatamata keeldudele oli paavstil hulgaliselt armusuhteid ning räägiti, et ilusa naisekeha nägemisel olevat tal lausa hing kinni jäänud.

Ta andis välja bulla, mis kutsus üles karistama nõidu ja selgeltnägijaid suhtlemise eest saatanaga. Selle tulemuseks olid kuulsad inkvisitsiooniprotsessid, mille hambusse jäid naised kogu Euroopas.

Kõige hirmsam kuuldus paavstist kõneleb sellest, et ta püüdis oma surma ära hoida kolme alaealise poisi vere ülekandmisega endasse. Paavsti see ei päästnud, võib-olla seepärast, et kolme lapse tapmine ei valmistanud talle mingeid süümepiinu.