Foto: Kuvatõmmis
Tele
24. september 2018, 16:47

ARVUSTUS | Kaka on alati naljakas ehk kuidas „American Vandal“ uue hooajaga s*tast saia tegi (1)

Netflixi omatoodang „American Vandal“ võttis mullu tõsiste krimidokkide formaadi ning tegi sellega imelist huumorit. Esimese hooaja kaheksa episoodi keerlesid kõik ühe küsimuse ümber: „Kes joonistas kooliõpetajate autodele suured peenised?!“

Ja. see. Oli. fantastiline! Kogu kompoti muutis naljakaks asjaolu, et sugutisirgeldustesse suhtuti täie tõsidusega ning paha ei teinud ka fakt, et kogu sari oli suurepäraselt kirjutatud, omas ägedat visuaalset lahendust ning pakkus vaatajale pingelist narratiivi.

Sama tugevalt (kui mitte paremini) on lahendatud ka hiljuti Netflixi jõudnud teine hooaeg. Meheaud on jäetud aga minevikku – sel korral vaevab ühte mainekat katoliiklikku kooli hoopiski teistsuguste koeruste laine. Tegemist pole tavaliste süütute vempudega.

End Kakapäti (The Turd Burglar) nime taha peitev kriminaal viib ellu mitmeid väljaheidetega seotud kuritegusid, jättes igale sündmuspaigale maha oma kakajunnipildiga visiitkaardi ning hiljem ka jälje sotsiaalmeediasse.

Tema esimeseks koerustükiks on kõhulahtisti limonaadiga segamine, mille tulemusena pruunistuvad mitmekümne õpilase aluspüksid peaaegu silmapilkselt. See ei jää päti ainsaks kelmuseks, ent kindlasti on tegemist kõige suurejoonelisemaga neist, olles ka ideaalne viis uut hooaega sisse juhatada. 

Kohale kutsutakse eelmisest hooajast tuttavad noordetektiivid, kes kogu protsessi ka videosse võtavad. Humoorika seigana ollakse teadlikud, et nende toodang ka Netflixi jõuab, ent õnneks lahendatakse see n-ö universumisiseselt, ilma neljandat müüri lõhkumata.

Suure kakastroofi korraldaja jahtimine on ääretult põnev ning, mis veelgi tähtsam, täis draamat ja inimlikke, südamlikke momente. Võiksin lausa öelda, et stsenaarium üllatab oma küpsusega… kui ei teaks, et täpselt sedasama tehti ka eelmisel korral ning ääretult edukalt.

Kiitust saab jagada nii stsenaristide, näitlejate, kui ka režissööri ja monteerijate suunas. „American Vandali“ teine hooaeg võtab esimese osa poolt ehitatud tugeva vundamendi, ehitades selle peale toeka ja stiilipuhta maja, millele võiks veel lausa mitu korrust juurde ehitada.

Peale esimest vempu küsivad asja uurima asunud politseinikud ühe kahtlusaluse käest: „Kas sinu arust on kaka naljakas?“ Vastus on jah, aga see võib olla ka tõsine.