Rod Rosenstein Valge Maja sissepääsu juuresFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
24. september 2018, 18:48

PEA NORUS: USA asejustiitsminister oli teel Valgesse Majja kartusega, et saab sule sappa (1)

USA asejustiitsminister Rod Rosenstein alustas kohaliku aja järgi esmaspäeva pärastlõunal sõitu Valge Maja suunas. Kuulujutud, et Rosenstein lastakse lahti jäid õhku ka pärast sealt naasmist, kuna president käskis tal neljapäeval uuesti tagasi tulla.

USA justiitsministeeriumi tähtsuselt teine mees olevat eelmisel aastal ühes eravestluses rääkinud president Trumpi ametist eemaldamisest. New York Times kirjutas möödunud reedel, kuidas Rosenstein olevat arutanud, milliseid põhiseadusest tulenevaid meetmeid saaks rakendada, et Trump seaduslikult presidendiametist lahkuma panna.

Rosensteini juhtumis on tegelikult siiski palju enamat kui vaid üks remark Trumpi kohta. Rosenstein on eriprokurör Robert Muelleri Trumpi-Venemaa uurimise järelvaataja. President on Rosensteini vastu häälestatud korduvalt varemgi olnud. Kriitikute sõnul on kunagine vana vestlus nüüd andnud hea ettekäände ebamugavast poliitikust vabaneda, Trumpi toetajad aga peavad Rosensteini (varasemast veelgi suuremaks) reeturiks.

Trump ei avaldanud esmaspäeva hommikul, mida ta kavatseb Rosensteiniga teha, öeldes vaid, et pole veel otsustanud. Ilmselt ei otsustanud ta ka pärast Rosensteiniga vestlemist, kuna teata oma pressiesindaja kaudu, et tal on hetkel liiga kiire ning Rosenstein tulgu neljapäeval uuesti temaga rääkima.

On ebatõenäoline, et Rosenstein oma ametikohal jätkab. Mõned allikad väitsid Bloombergile, et Rosenstein vältis sule sappa saamist sellega, et esitas ise suusõnalise lahkumisavalduse.

Trumpil on kehvad suhted ka justiitsminister Jeff Sessionsiga, kes on küll kunagi olnud presidendi suur toetaja, ent taandas end kõigest eriprokurör Muelleri uurimisega seonduvast. Sessionsi otsus mitte sekkuda Muelleri nn Venemaa uurimisse (ingl. k. Russia investigation) Trumpi presidendikampaania ja Vene võimude seostest on see, mis Trumpile tema puhul pinnuks silmas on. Eelmisel nädalal ütles Trump raadiosaates, et tal polegi õieti enam justiitsministrit.