Tänavuse Hõbenõela üks nominentidest on Katrin Aasmaa Foto: TFW
Inimesed
26. september 2018, 09:35

Tallinn Fashion Week 17.-20. oktoobril Kultuurikatlas 

TFW 2018 | Hõbenõela nominendi Katrin Aasmaa loomingut on mõjutanud Mustamäe pensionärid ja Lasnamäe nolgid (3)

Eesti moe tähtsündmus Tallinn Fashion Week leiab sel sügisel aset viieteistkümnendat korda ning esitleb 17.-20. oktoobril Kultuurikatlas toimuval moenädalal kodumaa tippdisainerite värskeimat loomingut. Neli päeva kestev Tallinn Fashion Week toob lavale 23 moeloojat ja -brändi ning heidab pilgu ka Eesti moe tulevikutalentidele

Moe ja disainiekspertidest koosnev žürii on Eesti disainerite seast välja valinud nominendid, kes kandideerivad tänavu Kuldnõela ja Hõbenõela auhindadele. Kodumaa kõige mainekamate moeauhindade võitjad selgitatakse välja oktoobrikuise Tallinn Fashion Weeki raames toimuval Kuldnõela galal.

Eesti moedisaini auhinnaga Kuldnõel tunnustatakse silmapaistva moelooja järjepidevat tööd vähemalt viie viimase aasta vaates. Silmas peetakse kollektsioonide kvaliteeti ja funktsionaalsust, ajakohasust ja ilu, samuti pööratakse tähelepanu müügiedule ning ekspordivõimekusele.

Kuldnõela kõrval antakse välja ka Hõbenõel, millega pärjatakse julge pealehakkamise, erakordse ettevõtlikkuse, särava idee ja energilise teostuse eest moelooja, kaubamärk või kollektsioon, mis on olnud viimase aasta kõige silmapaistvamaks komeediks meie moetaevas.

Kuldnõela ja Hõbenõela žürii koosseisus on:

Kristi Pärn-Valdoja

(ajakirja Säde peatoimetaja),

Piret Puppart

(EKA moedisaini osakonna juhataja),

Kristina Herodes

(Postimehe moeajakirjanik),

Urmas Väljaots

(moeajakirjanik),

Britta Ratas

(Kaubamaja turundusdirektor ja ajakirja Hooaeg peatoimetaja),

Filippo Caroti

(moefotograaf)

Aljona Eesmaa

(Portail.ee asutaja ja peatoimetaja)

Tänavuse Hõbenõela üks nominentidest on Katrin Aasmaa 

"Moel on juba väikesest saati minu südames eriline koht olnud," sõnab Katrin Aasmaa, kes lõpetas käesoleva aasta suvel Eesti kunstiakadeemias moedisaini bakalaureuseõpingud. Tema loomingut läbivad tugevad postsovetliku kultuuriruumi jooned, olgu selleks siis Keskturu kodutud, Mustamäe pensionärid või Lasnamäe nolgid, ning olulisel kohal on ajastutruu situatsioonikoomika.

Katrin vaatab ühiskonna valupunkte läbi huumoriprisma ja püüab just seeläbi neile leevendust leida. Disainer usub, et rõivas saab maailmale sinu enda mõttemaailmast sekunditega aimu anda ning et just seepärast tuleb oma riietega n-ö sama nägu olla – julgete kiiksude, detailide ja emotsioonidega, aga ka mõne pisiveaga.

Sügisese kollektsiooni "Brat Nadezhda" inspiratsiooniks on disaineri väljasõit Ida-Virumaale, kust ta leidis eest kodumaa kõige usklikuma piirkonna. Kollektsiooni baasiks sai see müstiline segu linnu kaunistavatest rikkalikest kirikutest, lõpututest paneelmajadest, paradiisilaadsetest aiandusühistutest ja peaaegu mahajäetud kummituslinnadest, kus on reas kümneid maju, milles elatakse vaid paaris korteris.

Nii annabki ta oma uues loomingus edasi nii kirikute kuplite vorme, kooruvat värvi seintel, kirevust aiandusühistutes ning inimeste lootusetust, lisaks on kollektsiooni eesmärgiks pöörata tähelepanu Ida-Virumaa uuele hingamisel.