Tiger Woodsil oli pärast võitu tükk tegemist, et pisaraid tagasi hoida.Foto: USA Today/Scanpix
Spordivaria
24. september 2018, 22:00

Väljasurnud Tiger ärkas uuesti ellu: see on kuradima hea tunne (2)

Golfimaailma A ja O, 42aastane Tiger Woods sai nädalavahetusel hakkama tembuga, mis 20 aastat tagasi tundus täiesti triviaalne - mees tõstis tähtsal PGA Tour'il pea kohale võidutrofee. Ka kümme aasta tagasi oleks säärane temp tema jaoks olnud kui tavaline tööpäev kontoris. Praegu, 2018. aastal, on tegemist aga väikest sorti imega.

Mis siis vahepeal juhtus? Selleks tuleb ajas tagasi minna 2013. aastasse, kui Woods viimati golfimaailma valitses. Tõsi, ka siis oli troon vahepeal kõikuma löönud, kuid tol aastal nopitud viis PGA-turniiri võitu tähendasid, et hooaja lõpus oli just ameeriklane see, kes aasta esinumbrina lõpetas. Sellele järgnes aga viieaastane kannatuste kadalipp, mida oleks raske isegi vaenlasele soovida. 

Ühe talvega kaotas mees sisuliselt võime golfi mängida. Ja seda mitte alkoholi ja narkootikumide tõttu, kuigi ka nende meelemürkidega oli tal kana kitkuda. Woodsi suunasid allakäigutrepile seljavigastused, mis talle nelja aasta jooksul kordagi rahu ei andnud. 

Vahemikus 2014 - 2017 tuli ameeriklasel kokku neli korda seljahädade tõttu noa all käia. „Mu karjääri raskeim hetk oli, kui ma reaalselt ei teadnud, kas mul õnnestub kunagi veel ilma valudeta elada. Kas suudan kunagi veel istuda, seista, kõndida või lamada, ilma et samal ajal valude käes piinleks,“ meenutas mees põrgupiinasid. „Aga ma olin just sellises seisus. Ma ei suutnud istuda ega kõndida. Ma ei tahtnud niimoodi elada. See oli minu jaoks väga tume periood, mis kestis väga kaua.”

Lapsed sundisid taas ennast üles töötama

Mehe õnneks on tema elus alati kaks päiksekiirt. Tema lapsed, kümneaastane Sam ning üheksane Charlie. Nemad olid ka põhjuseks, miks ameeriklane kõikide nende aastate jooksul golfi ei hüljanud ning korduvalt tagasitulekut üritas. Woods ei soovinud, et tema lapsed mäletaksid tema golfilööke ainult videote vahendusel. 

„Ma loodan, et nad saavad nüüd vähe paremini aru, mida isa tegelikult teeb,” sõnas viieaastase vahe järel taas PGA-turniiril võidutsenud Woods. „Nad ei mäletanud minu eelmiseid triumfe, mistõttu olen kindel, et see võit on ka nende jaoks eriline. Mul oli lõpuks võimalus jagada nendega seda õhkkonda, mis võistlustel valitseb.

Nüüd nad teavad, mida isa golfirajal suudab teha. Just suudab, mitte, mida olen suutnud. Siiamaani võrdus golf nende jaoks millegagi, mis isale ainult kannatusi põhjustas. See aga tegi mulle veel rohkem valu. Nüüd nad ehk mõistavad, et see pakub mulle ka siirast rõõmu.“

Atlantas toimunud Tour Championshipi võiduga on Woodsil nüüd ette näidata 80 PGA turniiri võitu, mida on kaks vähem kui rekordiomanikul Sam Sneadil. Ilmselt seetõttu pole ka ohtu, et taas tippu jõudnud ameeriklane areenilt kähku kaduda võiks. 

„Istusin viis aastat 79 võidu peal ning saada see maagiline 80 kätte, on ikka üks kuradima hea tunne,“ sõnas mees pärast emotsiooniderikast triumfi, kus tal oli keeruline ka pisaraid tagasi hoida. „Praegu tähendab mängimine minu jaoks midagi palju enamat, kuna ma ei teadnud vahepeal, kas üldse veel kunagi golfimurule naasen.“

Salapärane sõbranna aitab leida harmooniat

Viieaastase pausi järel PGA Touri etapi võitnud Tiger Woodsil aitas golfirajal stabiilsust leida ka salapärane sõbratar Erica Herman. Vähemalt sellisel arvamusel on USA meedia. 

Erica Herman koos Tiger Woodsiga. Foto: AFP/Scanpix

Karjääri jooksul paljude probleemidega võidelnud Woods on selja-, põlve- ja küünarnukioperatsioonide kõrval rinda pidanud pistma ka seksisõltuvusega. 2009. ja 2010. aastal, kui golfar veel Elin Nordegreniga abielus oli, ilmus avalikkuse ette 121 naist, kes väitsid, et Woods on oma abikaasat nendega petnud. Lõpuks Woods ja Nordegren lahutasid.

Hiljem on ameeriklane suhtes olnud mäesuusataja Lindsey Vonniga, fitnessimodelli Laci Kay Somersiga ja stilisti Kristin Smithiga, kuid alates eelmise aasta oktoobrist on mehe kõrval figureerinud avalikkuse jaoks siiamaani tundmatu Erica Herman. USA kõmumeedia väitel on aga võistlustel kaasas käiv naine just see, kes golfari elu tasakaalu lõi.