Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
25. september 2018, 17:53

BLOGI | Paavsti visiit on lõppenud! Püha isa kõnetas Eesti inimest läbi muusika (117)

Balti riike külastanud paast jõudis täna Tallinnasse, kus ta osales eri kohtumistel ja Vabaduse väljaku vabaõhumissal. Püha isa pidas mitmeid kõnesid, milles kasutas tsitaate Eesti muusikute tuntud lugudest. Nooremate hinge puudutati Kerli sõnadega, teisi Tõnis Mägi "Palvega".

Paavst Franciscus saabus Tallinna lennujaama 25. septembril veidi enne kella kümmet hommikul. Saabumisele järgnes Eesti Vabariigi presidendi ametlik vastuvõtt, misjärel kohtus ta roosiaias ühiskonnategelastega ning pidas esimese kõne.

Keskpäeval toimus oikumeeniline kohtumine noortega Kaarli kirikus. Pärast seda sõitis püha isa Pirita kloostrisse einestama ja nunnadega kohtuma. Kell pool viis algas Vabaduse väljakul vabaõhumissa, kuhu oli kohale tulnud tuhandeid inimesi. Külaskäik lõppes kella kuue paiku, mil paavst tagasi Rooma lendas.

18:10

Püha isa tänas enne lahkumist eestlasi külalislahkuse eest ning õnnistas kohalviibijaid. Paavst Franciscuse visiit on lõppenud!

17:49

Lennujaamas vestles paavst enne lahkumist peaminister Jüri Ratasega

17:39

Missa on läbi, Paavst Franciscus on Vabaduse väljakult lahkunud ja teel lennujaama.

17:21

Päev on olnud pikk - paavstil kipub silm kinni vajuma

16:55

Paavsti eeltöö eesti muusika osas on väga põhjalik. Lisaks Kerli loole viitas ta kõnes ka Ivo Linna loomingule. "Teie olete oma ajalooga näidanud, et tunnete uhkust olla eestlased. Ta lausa laulate sellest sõnadega „eestlane olen ja eestlaseks jään“ ning et „see on uhke ja hää“. Kui ilus on seda ühe rahva suust kuulda! Kui ilus on olla vaba ja iseseisev!"

16:42

Missa on jõudnud armulaua liturgiani. Ohvriannid on toonud üks Tartu perekond.

16:24
(AFP/Scanpix)
16:20

Missale on registreerinud end 12 000 inimest. Missat pühitseb neli preestrit. Loetakse ette katkeid piiblist. Koor laulab.

16:01

15:51

Paavst on jõudnud Vabaduse väljakule missale. Seal sõidab ta ringi nn paavstimobiiliga ehk golfikäru meenutava valge sõidukiga, kust ta rahvale lehvitada saab, neid kätelda ja tervitada. Koor laulab "Mu süda ärka üles" ja teisi lugusid. Rahvast suur osa on õnnepisarais.

15:42

Kadi Tarand meenutab Facebookis, kuidas nad koos Indrekuga 2001. aastal Vatikanis paavsti juures käisid. 

15:30

Püha isal on väga hea maitse. Toidutare vaatas, millised road võiksid Kristuse asemikule maa peal maitseda! Igal juhul tasub pühast isast eeskuju võtta, enne väikest karamelliga patustamist eelistab ta väga puhtaid ning tervislikke roogi! Loe SIIT!

15:24

Sellega hakkab püha isa Vabaduse väljakul ringi sõitma

 
 
 
View this post on Instagram

Papa mobile is ready and waiting!

A post shared by Paavst Eestis (@popeinest) on

15:13

Paavst jõudis kohtumisele kiriku halastustöö abisaajatega Tallinna Peeter-Pauli katedraalis

15:05

Kell 16.30 algavale missale pääsemiseks on huvilised juba mitmeid tunde varem järjekorda võtnud. Et temperatuur on kümne kraadi ringis ning tuuleiilid on külmkrõbedad, on õues seismine ilmselt parajalt piinarikas. Vaata galeriist, mis toimub Vabaduse väljakul missa eel!

(Robin Roots)
13:34

13:19

Paavst jõudis püha Birgitta kloostrisse Pirital, kus peab koos saatjaskonnaga lõunat. Sellele järgneb kohtumine kiriku halastustöö abisaajatega Tallinna Peeter-Pauli katedraalis.

13:00

Mis Kaarli kirikus toimus, vaata täpsemalt galeriist!

12:54

Jumalasulased poseerivad altari ees, kõlavad hõisked ja aplaus. Paavst talutatakse kirikust välja. Kõlab ühislaul, mida paavsti oodates koos harjutati.

12:50
(Stanislav Moškov)
Loe rohkem