MIDA ON PAAVSTIL ÖELDA? Esmaspäeval viibis paavst Franciscus Lätis, kus pidas kõnesid sealse kuulajaskonna ees.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
25. september 2018, 08:28

Paavsti tõlk: tema Eestis peetavad kõned on väga-väga ilusad! (6)

Teisipäeval Eestisse saabuv paavst Franciscus eesti keelt ei kõnele, mistõttu vajab ta suhtlemiseks tõlki. Selle ülesande on endale saanud siin juba seitse aastat elanud argentiinlane Pedro Cervio. Tõlk on paavsti kõnedega juba tutvunud ning ta vihjab, et need saavad olema eestlaste jaoks kindlasti huvitavad ja ilusad, ilmneb "Vikerhommikus" kõlanud intervjuust.

Cervio sõnul loodavad korraldajad, et püha isa on Eestis õnnelik ning saab siinsete inimestega kohtuda ja suhelda. Rahvuselt on paavst Franciscus aga argentiinlane, mis tähendab, et Cervio saab temaga emakeeles suhelda.

Tõlk meenutab, et kui Franciscus paavstiks sai, elas ta ise juba Eestis. Sellest hoolimata tundis ta suurt rõõmu –  oli Franciscus olnud ju Buenos Aireses tema piiskopiks. "Eriti kui sa teda tunned, saad aru, et ta on õige inimene ja mitte ainult seda –  ta on püha inimene," sõnab ta.

Silmast silma kohtub tõlk Franciscusega teist korda. Esimest korda õnnestus see kaks aastat tagasi Vatikanis, kui tal tekkis võimalus pärast missat paavsti tema elukohaks olevas hostelis tervitada. "See oli minu jaoks väga ilus hetk –  kui sa oled paavstiga, on see uskumatu hetk. Ta kuulab sind nii tähelepanelikult – paistab, et sa oled sel hetkel tema jaoks kõige olulisem inimene maailmas ja see on väga eriline," kirjeldab ta.

"Aga jah, täna pean ma olema terve päeva tema juures ja pean teda aitama ja kui keegi räägib temaga eesti keeles, siis pean hispaania keelde tõlkima. Ja muidugi, kui tema tahab midagi inimestele öelda, pean tõlkima – näeme, kuidas tuleb välja!"

Enesestmõistetavalt ei tule paavsti kõned tõlgile päris üllatusena: "Ma olen juba lugenud, mida paavst plaanib öelda ja tegelikult need kõned on väga-väga ilusad, eriti jutlus," sõnab ta. Mida aga täpsemalt kuulda saab, ei tohi ta veel öelda, küll aga usub Cervio, et eestlastele on need kindlasti meeltmööda.

Taavi Libe intervjuu Pedro Cervioga on järelkuulatav Vikerraadio kodulehel siin.