Foto: Martin Ahven
Seisukoht
25. september 2018, 16:54

Seisukoht | Poliitika näoga sport

Sport ja poliitika pidavat ühes lauses vastikult kõlama. Öeldakse, et need kaks ei sobi kokku. Küll aga peavad spordialade juhtivad funktsionäärid poliitikas hästi orienteeruma, sest oma asja ajamiseks on vaja vägevat suhtevõrgustikku ja raha. Korvpalliliidu algatusel räägitakse viimasel ajal mingisugusest Eesti spordi masterplaanist, mis manab esile veel ühe seose spordi ja poliitika vahel – arvatakse, et piisabki ilusatest lubadustest. 

„Eesmärk on olla 10 aasta pärast Euroopa tipus!“ Vägev! Sarnase skeemiga loosungeid ketravad poliitpopulistid päevast päeva ja paistab, et rahva usaldus ei kao kuhugi. Tõsi, nii mõnegi suure spordijuhi mõttes on peidus ka väärt iva, aga üha rohkem hakkavad spordialaliitude juhid meenutama elukutselisi poliitikuid, kes end igast olukorrast välja vingerdavad ja lõpuks ikka tagasi võimu juurde valitakse. Miks? Sest kedagi teist polegi võtta. Opositsioon on võimul oldud aastatega osavalt kõrvaldatud! 

Kümne aasta eest poliitikast kõrvale astunud Meelis Atonen hoiatas pühapäeval ETV ekraanil rahvast elukutseliste riigikogulaste eest: „Näen ohtu, et jutumärkides professionaalidena poliitikas olevad inimesed muudavad poliitikat järjest rohkem valijale ilusate lubaduste andmise asjaks.“ 

Spordiametnikud lähevad üha enam sama nägu. Tekib reaalne oht, et ka spordialade juhtimise juures saavad paar vahvat lubadust tegelikust plaanist tähtsamaks.