Eesti uudised
25. september 2018, 16:45

VIDEO | Taskuvargaid tuleb Tallinna nii Soomest kui ka Rumeeniast (10)

Soe ja päikeseline suvi meelitas Tallinna tänavatele ka taskuvargaid, kes tulid siia nii üle lahe Soomest kui ka teistest Euroopa riikidest.

Jevgeni (nimi muudetud) on 53 aastat vana taskuvaras. Vast kõige staažikam terves riigis. Kogemusest hoolimata on ta praegu vanglas kaheksandat korda. Palju tema arvel vargusi on? Arvatavasti ei tea ta seda isegi. Jevgeni istub kinni, ent tema kolleegid tegutsevad Tallinna tänavatel endist viisi edasi. Ja mis kõige hullem, taskuvargaid oli tänavu isegi rohkem kui mullu. 

Taskuvaraste arvukuse kasvu soodustas soe ja päikeseline suvi, mistõttu külastas meid tavapärasest rohkem turiste. Väliskülalised meelitavad taskuvargad tänavatele. Nii on alati olnud.

Tallinna kesklinna politseijaoskonna eriasjade uurija Kaido Atspol toob välja, et politsei töö on seevastu olnud tõhusam – enne suvehooaja algust on mõned kohalikud taskuvargustega tegelevad isikud tabatud ja vahistatud. „Kaks rumeenlannat, kes varastasid ristlusturistidelt, pidasime kinni ja karistusena keelati neil riiki sisenemine viieks aastaks,“ toob uurija näite.

Taskuvarguste juhtumeid on aastate jooksul olnud erinevaid. „2009. või 2010. aastal toimus juhtum, kus kannatanu oli Soome pensionär, kellelt varastati taskust raharull, kus oli 22 500 eurot. Mees oli tulnud Tallinna oma paati müüma ning selle ta maha müüski, kuid oli hooletu ja jalutas sadamasse, kus taskuvaras ta tühjaks tegi. Tol ajal oli Eesti rahaühik veel kroon,“ meenutab Atspol.

Taskuvargaid tuleb Tallinna igalt poolt ja erand polnud ka tänavune suvi. Taskuvargad on väga liikuvad ja reisivad ringi kogu Euroopas. „Kindlasti on neid tulnud ka Soomest ja Rootsist ning mujaltki – ka reisibusside ja autodega. Varaste elu koosnebki reisimisest ja varastamisest, kuna võõras riigis on nad täiesti anonüümsed ja käituvad nagu turistid. See annabki võimaluse neil näiteks Tallinnas ristlusturistide sekka imbuda ja taskuvargusi toime panna. Selliseid juhtumeid on olnud Tallinnas viimastel aastatel ja ka sellel aastal. Tuvastatud kahtlusalused on olnud Rumeeniast pärit – nii naised kui ka mehed,“  räägib Atspol.

Õhtuleht pöördus ka mitme Tallinna vanalinnas tegutseva giidi poole, ent ükski neist ei osanud taskuvaraste teemal kaasa rääkida.