Stefan Löfven (esireas paremal) Rootsi parlamendisFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
25. september 2018, 15:45

Rootsi peaminister on sunnitud ametist lahkuma (17)

Teisipäeval Rootsi parlamendis toimunud umbusaldushääletuse tulemusena peab peaminister Stefan Löfven peagi asjad kokku pakkima ja töölt lahkuma.

Löfveni vastu hääletas 207 saadikut, tema poolt 142. Umbusaldushääletuse algatajateks olid saadikud Rootsi Demokraatide parteist. Löfven jääb peaministri kohuseid täitma, kuni tema asemele uus inimene leitakse. See võib mõned nädalad aega võtta.

Vasaktsentristliku sotsiaaldemokraatide partei juht Löfven on peaministri ametis olnud 2014. aastast. Ehkki tema umbusalduse taga olnud parempoolsed Rootsi Demokraadid on parlamendis kohtade arvu poolest vaid kolmandal kohal, läksid nendega kaasa ka Rootsi Mõõdukad, kelle ridadest tuleb nüüd leida uus peaminister. Tõenäoliselt saab selleks partei liider Ulf Kristersson. Mõõdukad kinnitasid juba esmaspäeval, et Rootsi Demokraadid on Kristerssoni kandidatuuriga nõus.

Ei mõõdukad ega sotsid pole näidanud muidu mingit huvi Rootsi Demokraatidega koostööd teha ning mõõdukad pole ka seni maininud, et nende koostatavas uues valitsuses oleks viimastele mingi koht ette nähtud.