NORRAS: USA eelmine president Barack Obama (57) Oslo ärifoorumil.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
27. september 2018, 09:02

 

POLE PAHA: Barack Obama teenib ühe kõnega presidendi aastapalga (23)

USA eelmine president Barack Obama saabub neljapäeval Soome pealinna Helsingisse. Ta on peaesineja messikeskuses peetaval Põhjamaade suurimal ärifoorumil Nordic Business Forum (NBF). Korraldajad keelduvad avalikustamast Obama honorari, kuid kõigi märkide järgi on summa vähemalt viie- või kuuekohaline. 

NBF üks peakorraldajatest Jyri Lindén jättis vastamata ajalehe Ilta-Sanomat küsimusele, kas USA 44. presidendi Barack Obama esinejaks saamine maksab palju raha. Lindén ütles, et Obamaga sõlmitud leping keelab tema tasu avalikustamise. 

Aeg-ajalt on Barack Obama (57) honararide suurused olnud siiski avalikud ning nende põhjal võib järeldada, et Helsingis teenib ta pisut rohkem kui tunniga viie- või kuuekohalise summa. Näiteks pidas Barack Obama mullu New Yorgis WaIl Streeti pangandustegelastele kolm kõnet ja kasseeris igaühe eest 400 000 dollarit (340 000 eurot). Võrdluseks: presidendina teenis Barack Obama 400 000 dollarit aastas.

Suurepärane esineja

Barack Obamal on äärmiselt hea esineja maine. Oma suurepärast kõneoskust näitas ta ka 3. septembril 2014 Tallinnas Nordea kontserdimajas, kui ta USA presidendina Eestit külastas.  

Homme Helsingi messikeskuses algavale kahepäevasele ärifoorumile on müüdud 7500 vähemalt 1000 eurot maksvat piletit. Esimese klassi pilet maksab kolm korda rohkem, selle ostjaid tutvustatakse ka Barack Obamale ning nad saavad koos temaga teha ühispildi.  Ärifoorumi osalejate seas on rohkelt ka eestlasi.

 Barack Obama kaheksa aastat kestnud presidendiperiood lõppes 20. jaanuaril 2017. Noore pensionärina meeldib talle teenitud puhkust nautida. Teda on nähtud veini joomas Itaalias Toscanas, päikest nautimas Prantsuse Polüneesias ja golfi mängimas Hawaiil. Ühe esimestest puhkusereisidest viis Obamad Kariibi meres asuvatele Briti Neitsisaartele miljardär Richard Bransoni villasse. Obamad on koos Tom Hanksi, Oprah Winfrey ja Bruce Springsteeniga puhanud ka luksusjahtidel. 

Pärast Valgest Majast lahkumist jäid Obamad Washingtoni ja kolisid Belmonti tänavale Tudori stiilis luksusvillasse. Algselt üüriti 1928. aastal valminud maja ekspresident Bill Clintoni endiselt pressiesindajalt Joe Lockhartilt ja tema naiselt Giovanna Graylt. Ajalehe The New York Times andmetel oli üür 22 000 dollarit kuus. Valgest Majast vaid kolme kilomeetri kaugusel olev üheksa magamistoa ja kahe köögiga villa hakkas aga Obamadele sedavõrd meeldima, et juba mõni kuu hiljem osteti see 8,1 miljoni dollari eest endale. Obamade naabruses elavad president Donad Trumpi tütar Ivanka Trump ja tema abikaasa Jared Kushner, endine välisminister Rex Tillerson ja Amazoni asutaja Jeff Bezos.

Obamade noorem tütar Sasha jätkab õpinguid Washingtonis. Vanem tütar Malia lahkus 2017. aasta sügisel kodust ja asus õppima Harvardi Ülikoolis. 

Varandus: 40 miljonit dollarit

Pärast Valgest Majast lahkumist läheb Barak Obamal majanduslikult väga hästi.  Äriajakiri Forbes hindab tema varanduse väärtuseks 40 miljonit dollarit, kusjuures see on kümne aastaga suurenenud 30 korda. 

Peale kopsakate kõnehonoraride sõlmis Barack Obama koos abikaasa Michelle Obamaga mullu märtsis megalepingu New Yorgi kirjastusega Penquin Random House. Lepingu järgi kirjutavad Barack ja Michelle Obama oma memuaarid eraldi. Lepingu hinda ametlikult ei avalikustatud, kuid meedia andmetel maksab kirjastus Obamadele kahe memuaariraamatu eest rekordilised 60–65 miljonit dollarit.

PRESIDENDIPROUA MEMUAARID: Barack Obama abikaasa Michelle'i memuaarid tulevad 13. novembril müügile korraga 24 keeles.  Foto: AP/Scanpix

Michelle Obama memuaarid tulevad  13. novembril  müügile korraga 24 keeles. Barack Obama memuaaride avaldamiaeg on veel saladus. 

Võrdluseks: aastal 2004 maksis Penquin Random House’i tütarfirma Crown Bill Clintonile memuaaride eest 10 miljonit dollarit.

Tänavu mais tuli teade, et Barack ja Michelle Obama sõlmisid mitmeaastase partnerluslepingu  Netflixiga. Ettevõtte Higher Ground Productions alt saavad nad toota sarju, dokumentaal- ja täispikki filme, et juhtida tähelepanu nendele teemadele, mis olid Barack Obamale olulised tema presidendiks oleku ajal. Häälekamad konservatiivid ähvardasid pärast selle uudise kuulmist Netflixi kasutamisest loobuda. Barack Obama lubas aga, et ta ei kavatse Netflixi kasutada Trumpi ja konservatiivide vastu kampaania tegemiseks. 

Presidendina saab Barack Obama ka omanimelise keskuse. See ehitatakse Chicagosse, kus tema poliitiline karjäär algas. Keskus peaks valmima 2021. aastal.  

Suhtub Trumpi kriitiliselt

USA 45. presidendi Donald Trumpiga ei ole Barack Obama teadaolevalt pärast 20. jaanuari 2017 vestelnud. Kuna Trump asus kohe ametisse astumise järel eelkäija pärandit lammutama, siis on Barack Obama hakanud praegusesse presidendisse suhtuma järjest kriitilisemalt

6. novembril seisavad USAs ees vahevalimised ning Barack Obama aitab praegu valimiskampaanias opositsioonis olevaid demokraate. Ta loodab, et nood suudavad saavutada enamuse vähemalt kongressi esindajatekojas.