Kalevi peatreener Donaldas Kairys (ees keskel), tema kõrval on abitreenerid Russell Bergman (vasakul) ja Indrek Reinbok.Foto: Robin Roots
Korvpall
25. september 2018, 18:48

Donaldas Kairys: sain meeskonda kõik mängijad, keda meie eelarve võimaldas (2)

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonnal seisab kolme päeva pärast ees hooaja ametlik avavaatus. Peatreener Donaldas Kairys ei jaga lubadusi, vaid ütleb, et mängulistele küsimustele on tal parem vastata reede õhtul.

Selge vihje - just siis võõrustab Kalev Eesti-Läti liiga avamängus Ventspilsi. Küll rääkis Kairys Õhtulehele uutest välismängijatest ja erinevate positsioonide täitmisest.

Suve esimese liigutusena värbas Kalev mitu kuud tagasi ameeriklasest tagamängija Chavaughn Lewise. "Mulle meeldib väga tema intensiivsus nii rünnakul kui ka kaitses. Meie meeskonnas on alati olnud palju häid viskajaid, aga vajasime väga head läbimurdjat, kes suudab luua snaipritele häid viskevõimalusi ja usun, et Lewis teeb seda. Lisaks on ta väga hea kaitsja. See on oluline detail, mida pidime eelmise hooajaga võrreldes parandama," tutvustas Kairys uut hoolealust.

Kas Lewis on võrreldav eelmisel hooajal Kalevis olnud ja siit NBAsse siirdunud Isaiah Briscoega? Kairys: "Ta on täiesti teist tüüpi mängija, aga usun, et ta ei anna meile vähem kui Isaiah."

Mängujuhtide osakonna "pealikuna" jätkab Branko Mirkovic, kel kümne päeva pärast täitub 36. eluaasta. Kas varumängija roll poleks talle sobivam?

"Teadsime, et tahame Branko meeskonda jätta ja oleme rõõmsad, et ta jäi siia. Kuni ta on suuteline VTB liiga mängus viskama 15 punkti ja andma 5 korvisöötu, on kõik korras. Kaitses tuleme vajadusel talle appi. Branko on tõeline võitleja, kõva iseloomuga ja annab meeskonnale palju rohkem, kui on võimalik protokollist näha," vastas Kairys resoluutselt.

"Tanel Sokk vahetas välja oma venna Timmu. Lisaks on sel kohal võimeline tegutsema Lewis – seda on ta oma karjääri jooksul korduvalt teinud. Usun, et sel positsioonil on meil kõik korras."

Viimasena liitus meeskonnaga Poola liiga eelmise hooaja MVP Ivan Almeida. Kairys: "Ta on üllatavalt unikaalne mängija heade mõõtude, hea keha, hea kiirusega, hea atleet, väga mitmekülgne mängija, keda meil varem polnud. Ka temalt ootame suurt abi mitte ainult rünnakul, vaid ka kaitses."

Tsentri positsiooni mehitavad jänkid Landen Lucas ja Reggie Lynch. "Mõlemad on küllalt noored, mõlemad on esimest aastat Euroopas. Nad vajavad veidi kohanemisaega. Neil mõlemal on tugev keha, nad on atleetlikud, võitlevad hästi lauas," tutvustas Kairys.

Veel üks eesliinimees, valgevenelane Maksim Salaš on pealiku hinnangul suure tulevikuga, aga võimeline meeskonda aitama juba praegu.

Suvised täiendused ühe sõnaga kokku võttes on see väljend "atleetlikkus". Kas Kairys taotles just seda? "Täiesti õige. Üks meie ülesandeid oli atleetlikkuse suurendamine, sest olime eelmisel hooajal VTB liigas liiga väikesed ja lühikesed. Loodan, et sel aastal suudame ses osas käia vastastega ühte jalga.

Koosseisuga on kõik korras, seda ka eestlaste osas. Saime kõik, keda tahtsime ja keda selle eelarve raames oli võimalik saada."

Kairyse sõnul on väga tähtis täiendus ka treeneripingil 71aastase ameeriklase Russell Bergmani näol. "Ta toob meile absoluutselt kõike. Ta on olnud suurepärane peatreener, suurepärane abitreener, suurepärane skaut Utah Jazzis. Ta tunneb korvpalli iga kandi pealt. Tal on suured kogemused, ta oskab mängijaid erinevate asjadega aidata, sealhulgas vaimse poolega," rääkis Kairys oma mentori kohta.

Hooajaeelsetes mängudes saavutatud võidud aitasid tõsta kalevlaste enesekindlust, kuid ei maksa juhendaja sõnul midagi. "Tabelis on saldo null-null. Ühine liiga lätlastega tõstab kindlasti koduse sarja taset. Ventspils, VEF ja veel mitu Läti klubi on väga tublid. Läti on tasemel korvpallimaa, väga hea rahvuskoondisega. Võimalus nendega koos mängida tähendab Eesti klubidele suurepärast võimalust!"