Trump ÜRO peaassamblee eesFoto: AP/Scanpix
Maailm
25. september 2018, 20:25

ÜRO peaassamblee naeris Trumpi üle (59)

Ühendriikide president Donald Trump pidas ÜRO peaassamblee ees oma ametiaja teise kõne. Tema üllatuseks pidasid teised riigipead tema pisut praalivat kõnepruuki aga naljakaks, vahendab ABC News. Trump lisas ka, et edaspidi abistavad ameeriklased vaid riike, kes neidki soosivad.

Nagu Trumpile sageli kombeks, paistis ka seekord, et kõne ajal tegi ta vahepeal ka pisut vaba improvisatsiooni. Eriti kui rääkis oma valitsusest ja kiitis seda taevani.

„Vähem kui kahe aastaga on minu valitsus saavutanud rohkem kui pea ükski teine valitsus meie riigi ajaloos,“ uhkustas Trump. Sellele järgnes saalist naerupahvak.

„No sellist reaktsiooni ma ei oodanud, aga okei,“ vastas Trump selle peale.

President Trump võttis ka hetke, et tänada Põhja-Korea diktaator Kim Jong-uni ja rõhutada, et nende juunis toimunud kohtumine oli edukas. Alles eelmisel aastal sõimas ta Kimi peaassamblee ees raketimehikeseks. Ta soovitas teistel maailma riikidel aga eirata ja isoleerida Iraani ning rääkis ka Süüria tragöödiast.

Trump ei säästnud kriitikast ka Hiinat, öeldes, et talle on Hiina kaubandusvõtted vastuvõetamatud. Enam kui 200 miljardi dollari suurused tariifid Hiina kaupadele on tema sõnul vajalikud ameeriklaste kaitsmiseks. „Ameerika ei vabanda kunagi oma kodanike kaitsmise eest,“ sõnas Trump.

Rahvusvahelist Kriminaalkohust (lüh. ICC) pidas Trump oma kõnes aga mittelegitiimseks asutuseks. ICC kahtlustab, et USA sõdurid on Afganistani vanglates toime pannud piinamisi ja inimsusevastaseid kuritegusid. USA valitsus ei ole huvitatud ICC-ga koostöö tegemisest.

Trump sõnas ka, et USA on suurim välisabi andja maailmas. Tema sõnul vajab Ühendriikide heldus ülevaatamist, et välisabi saaksid vaid riigid, kellel on meeles ka USA heaolu. „Edaspidi anname välisabi vaid neile, kes meid austavad ja otse öeldes, on meie sõbrad,“ rääkis Trump. „Me eeldame, et teised riigid tasuvad endi kaitsmise eest õiglaselt.“