Ivar Mountbatten.Foto: VIDA PRESS
Inimesed
26. september 2018, 09:58

AJALOOLINE HETK: Briti kuningakojas abiellus esmakordselt mees mehega (51)

Lord Ivar Mountbatten on esimene Briti kuningliku pere liige, kes pidas pulmi mehega. Kolme lapse isa lasi end paari panna oma partneri James Coyle'iga - ning Ivari tõi altari ette tema enese eksabikaasa.

Lord Ivar Mountbatten, kelle vanavanavanavanaema oli kuninganna Victoria, tuli kapist välja kaks aastat tagasi. Geoloogiharidusega aadlik teatas, et leidis oma armastuse – lennukompaniis töötava James Coyle'i. Mehed olid tutvunud Šveitsi mägikuurordis.

Tänavu juunis kinnitas kuninganna Elizabeth II sugulane Daily Maili intervjuus, et laseb end sel suvel Jamesiga oma maahäärberi kabelis paari panna. „Mul endal pole selleks vajadust – see asi on mul juba tehtud,“ viitas Ivar ligi 20 aastat kestnud abielule Penny Mountbatteniga, kellega tal on kolm tütart. „Aga ma tõesti tahtsin seda Jamesi pärast teha. Tal pole olnud sellist stabiilset elu nagu minul.“ 

Ivar ja tema abikaasa Penny koos tütardega. Foto: VIDA PRESS

Abielutseremoonia toimus siiski alles nüüd, septembris. Abielutõotusi ja sõrmuseid vahetas geipaar 60 pereliikme ja sõbra ees. Peiud kandsid ühesuguseid sametpintsakuid, James tumesinist, Ivar tumerohelist. Ivari uuele armuloole oli õnnistuse andnud nii tema eksabikaasa Penny kui ka nende kolm tütart. Penny saatis Ivari altari ette - see oli nende tütarde idee. Penny on rääkinud, et Ivar on nüüd, avalikult gei olles, palju rahulikum ja lõõgastunum kui enne. Oma tõmbest meeste poole oli ta Pennyle rääkinud juba enne abiellumist.

Ivari ja Penny laulatusel oli omal ajal osalenud Elizabeth II õde printsess Margaret. Daily Maili teatel ei võtnud hiljutisest abielutseremooniast osa ükski kuningliku pere liige, kuid Ivar sai soojad õnnitlused oma elupõliselt sõbralt prints Edwardilt, kelle tütre ristiisa ta on. Ühtlasi on Edward - Elizabeth II kolmest pojast noorim - ning tema abikaasa Sophie Ivari kahe vanema tütre ristivanemad. Paraku ei saanud Wessexi hertsogi tiitlit kandev prints ega tema abikaasa geipulmas osaleda. "Nende töögraafik oli mitu kuud ette täidetud ning nad polnud vabad," seletas Ivar. "Kuid James meeldib neile väga."

Vastsed kaasad pole veel otsustanud, kas nad veedavad mesinädalaid Kreekas või Horvaatias. Kuid pulmareisile ei tõtta nad niipea, vaid võtavad selle ette millelgi hiljem.