Foto: Pixabay
Maailm
26. september 2018, 18:11

6 nippi, et teha moodsa telefoniga paremaid fotosid

Tänapäevase mobiiltelefoni sensorid, läätsed ja tarkvara võimaldavad teha imelisi fotosid. Selleks ei tohi aga ka ise sodinäpp olla ja jätkuvalt tasub järgida klassikalise fotograafia tehnikaid. Popularmechanics pani kirja kuus nippi, et näiteks uue iPhone XSi (eeskätt just selle), Samsung Note 9 või muude tehisintellekti poolest vingete telefonidega korralikke pilte teha.

1. Lase seadmel enda eest tegutseda

Uutel telefonidel on tarkvara ja sensorid, mis väriseva käe ära siluvad ja kujutist stabiliseerivad. Nii ei pea otsima statiivi – keskendu pildi tegemisele.

2. Lülita HDR sisse

HDR ehk high dynamic range tähendab ülisuure ulatusega pildistamist. Kaamera teeb ühest kujutisest erinevate seadetega mitu võtet ja tarkvara kleebib saadud pildid kokku. Nii on võimalik saada näiteks hea valgusega pilt inimesest, kel taustaks samuti hea valgusega ja udustamata sinine taevas.

3. Ära hoia oma telefoni nagu saapaharja

Hoia telefoni ka pildistamisel käes nii, nagu seda tavaliselt kasutades hoiad. Kui selle kämblasse haarad, siis võid taga ülal keskel asuva objektiivi osaliselt kinni katta.

4. Nägusid alt pildistada on normaalne

Klassikalises fotograafias nägusid alt ei pildistata, sest nii võib tekkida topeltlõug. Tänaste kaamerate tarkvara seda nurka probleemiks ei pea. Sageli ongi see nurk inimese näo tabamiseks hoopiski kõige parem.

5. Kasuta ruudustikku

Kolmandiku reegel tähendab seda, et pilt jagatakse üheksaks ruuduks ja fookus peaks asuma mõnel ruutude ristumiskohtadest. Ära püüa fookust kaadri keskele.

6. Lülita see tüütu klõps välja

See on võlts ja kole, kui telefon üritab pilti tehes järele aimata klassikalise fotoaparaadi mehaanilist klõpsu.