Foto: Robin Roots
Repliik
27. september 2018, 17:34

Justiitsminister Urmas Reinsalu vabadusse jäetud peksjatest: vahi alla võtmine pole eraldi karistusliik (23)

Et Mustamäel omaealist peksnud noored jäid vahi alla võtmata, siis millega peab noor kaak veel hakkama saama, et ta vahi alla võetaks?

Urmas Reinsalu, justiitsminister: Vahi alla võtmine uurimise ajal ei ole eraldi karistusliik. See on abinõu selleks, et mitte takistada uurimist. Viimastel aastatel on vahistatud 30-40 alaealist aastas. Need on noored, kes on sagedamini toime pannud röövimisi, väljapressimisi, korduvaid vargusi või raskemaid isikuvastaseid kuritegusid.

Kas mustamäe peksjate vabadussejätmisel pole teemaks tunnistajate ja pekstu mõjutamine, tunnistuste omavahel kokkuleppimine jmt?

Urmas Reinsalu: Kui prokurör selle otsuse langetas, siis peab tal olema piisav eeldus, et isik ei pane toime uurimise ajal uusi süütegusid ega hoidu uurimisest muude tõkendite kohaldamisel kõrvale.  

Kui peksjate puhul pole tegu Eesti kodanikega, siis kas süüdimõistmisel ja karistuse kandmise järel saab nad vastavalt justiitsministri initsiatiivile Eesti riigist välja saata?

Urmas Reinsalu: Väljasaatmist lisakaristusena ei kohaldata välisriigi kodanikule, kes on kuriteo toime pannud nooremana kui kaheksateistaastasena (KarS § 54 lg 2). Pärast karistuse kandmist oleks riigist väljasaatmine võimalik siis, kui isikul tunnistatakse elamisluba kehtetuks.