USA president Donald Trump ÜRO Peassambleel kõnet pidamas. Foto: SIPA/Scanpix
Maailm
27. september 2018, 07:55

UUE SÕJA OHT: kas Donald Trump võtab oktoobris ette sõjakäigu Venezuelasse? (15)

USA valitsus hoiab Venezuela sotsialistliku valitsuse suhtes karmi joont. Eelmise presidendi Barack Obama personaliülemana töötanud Rahm Emanuel peab võimalikuks, et praegune president Donald Trump võtab sõjakäigu Venezuelasse ette juba oktoobris, vahendab telekanal CNBC. 

Venezuela sotsialistlik valitsus eesotsas president Nicolas Maduroga on USA presidendile Donald Trumpile pinnuks silmas. Meedia andmetel uuris Trump juba mullu augustis nõunikelt nende arvamust võimaliku sõjalise sissetungi kohta. Samal ajal kuulutas president ka avalikult, et ta ei välista sõjalist varianti Venezuelas valitseva kaose lõpetamiseks. 

Trump kritiseeris sotsialismi

Trump rääkis Venezuelast ka teisipäeval New Yorgis ÜRO peaassamblee 73. istungjärgul peetud kõnes. Ta kritiseeris sotsialismi, mis on elujõuetu ja ohustab teisi. „Praktiliselt kõikjal on sotsialism või kommunism toonud endaga kaasa kannatused ja languse. Kõik riigid peavad sotsialismile vastu tegutsema,“ rõhutas Trump.

USA president Donald Trump ÜRO Peassambleel kõnet pidamas. Foto: Vida Press

„Me jälgime inimeste tragöödiat näiteks Venezuelas. Üle kahe miljoni inimese on põgenenud sotsialist Nicolas Maduro režiimi eest. Mitte eriti kaua aega tagasi oli Venezuela üks rikkamaid riike maailmas. Nüüdseks on sotsialism aga sealse rahva pankrotistanud ning paisanud elanikud vaesusesse,“ lisas USA president. Teema lõpetuseks kutsus ta teisi riike osutama abi demokraatia taastamiseks Venezuelas. 

Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: AP/Scanpix

USA kehtestas teisipäeval Venezuela suhtes ka lisasanktsioonid. 

Ajaleht The New York Times kirjutas 8. septembril, et president Donald Trumpi administratsiooni liikmed arutasid eelmise aasta lõpul Venezuela ohvitseridega salaja plaani president Nicolas Maduro kukutamiseks. Riigipööret kavandavad ohvitserid soovisid USA-lt saada eelkõige materiaalset abi. USA sõjaväe võimalikust otsesest sekkumisest sellel salakohtumisel väidetavalt ei räägitud. Tundmatuks jääda soovinud USA ametiisikute sõnul ei andnud Valge Maja riigipöörde kavandajate palvetele selget vastust. 

Aastatel 2009–2010 Valges Majas president Barack Obama personaliülemana töötanud demokraat Rahm Emanuel seevastu usub, et Trump otsustab juba oktoobris Venezuelat sõjaliselt rünnata. Ta ütles telekanalile CNBC, et vabariiklasi ähvardab 6. novembril toimuvatel vahevalimistel lüüasaamine ning valijate meeleolude muutmiseks sobiks hästi mõni sõjaline seiklus välismaal. 

Oktoober on varemgi USAs üllatanud

Praegune Chicago linnapea Rahm Emanuel lisas paljutähendavalt, et USAs on oktoober varemgi üllatanud. CNBC  meenutas sellega seoses president Bill Clintonit, kes 1998. aasta sügisel võttis ette sõjalised rünnakud Afganistanis, Sudaanis ja Iraagis. Tookord kahtlustati, et nende rünnakute eesmärk oli juhtida tähelepanu kõrvale Clintoni afäärilt Valge Maja praktikandi Monica Lewinskyga. 

Naftarikka Venezuela oma kontrolli alla saamine on USA-le kahtlemata strateegiliselt oluline. Seetõttu ei saa ka välistada, et Valges Majas peetaksegi praegu sõjaplaani.

Kui Trump peaks tõepoolest Venezuelas sõjakäigu ette võtma, siis teravdab see USA suhteid Hiina ja Venemaaga, kes on seni avaldanud oma kindlat toetust Venezuela praegusele valitsusele.

Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: Reuters/Scanpix

Augusti algul üritati Madurot tappa pealinnas Caracases sõjaväeparaadi ajal korraldatud droonirünnakuga, milles sai vigastada seitse sõjaväelast. President pääses ehmatusega. Sel esmaspäeval süüdistas Maduro droonirünnaku korraldamises Tšiili, Colombia ja Mehhiko diplomaate.