VIIMANE MÄNG: 2012. aastal lõpetas legendiks tõusnud Andrei Stepanov karjääri, kuid jalgpalli juurest pole ta lahkunud.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
27. september 2018, 22:10

Pidev stress pakub naudingut: Andrei Stepanovi abil liiguvad miljonid eurod (1)

Kujuta ette, et hommikul ärgates pole sul halli aimugi, kas õhtul peab Aserbaidžaani lendama või mitte. Kõik selgub päeva jooksul. Tundub põnev ja stressirohke? Hakka jalgpalliagendiks! Just nii elab Andrei Stepanov (39), endine Eesti koondislane, kes nüüd pallivõluritel klubisid aitab vahetada.

Agendi rännakud viivad kõikjale: Venemaa avarustesse, Skandinaaviasse, Kasahstani ja Aserbaidžaani, Lääne-Euroopasse jne. Seda kõike tuleb teha kontaktide loomiseks, sest jalgpalliäris maksab informatsioon tohutult. „Vahel teeme naisega selle elustiili üle nalja. Hommikuti ta ikka küsib, mis mu plaan on, aga tavaliselt pean vastama, et ma ei tea. Kas olen õhtul kodus või pean hoopis reisima? Elurütm ongi kiire, naudin seda seni, kuni vastu pean. Lähitulevikus pole igal juhul plaanis lõpetada,“ rääkis Stepanov Õhtulehe podcastis „Kolmas poolaeg".

Eelmised viis päeva oli fännide suus Stjopa hüüdnime saanud legend Taanis, täna põikas ta korraks Eestisse ja Õhtulehe stuudiosse, et siis homme juba Venemaale sõita. Järgmisest kolmest kuust on enam kui paarkümmend päeva reisidele planeeritud. „Stressi on mul piisavalt, aga juuksed veel hallid pole. Tasapisi hakkab värv siiski muutuma. Hetkel näen veel korralik välja,“ muheles ta. 

Pärast mitmekülgse ja eduka karjääri lõppu ei jäänud Stepanov puhkama, vaid teadis kohe, et tahab agendina läbi lüüa. Eesti koondises pidas kaitsja viimase mängu 2012. aasta mais Ukraina vastu. Samal kevadel lõppes ka tipptasemel klubikarjäär.

Kui mõned jalgpallurid tahavad sel hetkel stressirohkest ja hektilisest elust puhata, siis Stjopa läks täiesti vastupidist rada. Kuus aastat järjest on ta kogu oma energia suunanud intensiivsele suhtlusele, et luua võimalikult palju tutvusi erinevate riikide, liigade ja klubidega. 

„Jalgpallimaailm on huvitav! Külastan kuulsusi, kes õpetavad, kuidas mängu analüüsida, kuidas jalgpallureid skautida. Kuidas olla parem agent. Külastan pidevalt seminare ja foorumeid. Mulle see meeldib! Ma ei kujutaks ette, kui peaksin pidevalt ühes kontoris istuma. Kui ma ei käi kahe nädala jooksul reisil, siis tunnen, et midagi on valesti. Agentide maailmas öeldaks: kui sa ei liigu, siis sa ei teeni! Iga reis ja kohtumine annab mulle kontakte ja informatsiooni. Meie töös on info kõige tähtsam.“

Andrei Stepanov ja Andres Oper Moskva Torpedo särgis. Foto: IGOR TARO

***

Käit loobus Venemaa kõrgliigast

Kuigi Andrei Stepanov ei tööta Mattias Käidi agendina, siis suvel proovis ta aidata 20aastasel Fulhami mängijal endale uut tiimi leida.

Foto: Mattias Käit. (Reuters/Scanpix)

„Sel suvel tõin talle variandi Venemaa kõrgliigast, aga ta ei tahtnud minna,“ ütles Stepanov. „Tema agent on Inglismaalt, aga aitasin suvel kolme omapoolse variandiga. Kuna tean, kui hea mängija ta on, siis arvasin, et tal oleks parem Fulhamist lahkuda, kas laenule või päris tehinguga. Kaks varianti oli Skandinaaviast ja üks Venemaalt. Need olid konkreetsed pakkumised. Ühest neist oli ka Mattias väga huvitatud, aga Fulham ei käitunud korrektselt. Alguses öeldi ühed tingimused, kuid hiljem neid muudeti. Teise Skandinaavia variandi ja Venemaa klubi puhul otsustas Mattias ise, et hetkel poleks need tema karjääris õiges sammud.“

***

"See oli Kostjale väga valus löök."

Andrei Stepanovil on au esindada ka Eesti jalgpalliajaloo üht säravamat pärli ehk Konstantin Vassiljevit. Suvel läks keskväljamaestro olukord keeruliseks, kõik päädis sellega, et Kostja mängib praegu Poola tugevuselt kuuendas liigas, Gliwice Piasti reservmeeskonnas.

Foto: Konstantin Vassiljev. (Teet Malsroos)

Lühidalt. Vassiljev sõlmis mullu Piastiga kolmeaastase lepingu. Esimene hooaeg läks aia taha. Klubi vahetas treenerit ning uus juhendaja ei soovinud Kostjat oma tiimis näha. Vassiljevil oli alles veel 24 kuu jagu lepingut ja ta küsis võimaliku lahkumise puhul kompensatsiooni. Klubi polnud nõus. Vassiljev mängib noortesatsis ja teenib seal lepingusse kirjutatud kuupalka.

Kogu teema võtab Stepanovi ohkama. „Kui minna ajas aasta jagu tagasi, siis ta läks Piasti just seetõttu, et seal pakuti kolmeaastast lepingut. Tol ajal mõtlesime, et 33aastase mehe jaoks on see õige ja võib-olla ka karjääri viimane samm. Arvasime, et ta saab vaikselt jalgpallile järgnevaks eluks valmistuda. Loodame, et Kostjast tuleb jalgpallitreener, tema peas igal juhul käivad need mõtted. Tundus, et kõik on planeeritud, uskusime, et meie plaan oli hea! Aga... Eelmine hooaeg läks, nagu läks. Alguses eksis ta paaril penaltil ja pärast seda tema hooaeg eriti ei õnnestunudki.“

Steponov jätkab meenutustega. „Tuli uus treener, kes ei näinud teda põhikoosseisus. Siin mängib suurt rolli see, et Kostja on Poolas väga tuntud mängija. Treener arvas, et kui Kostja oleks meeskonnas, aga väljakule ei mahuks, mõjuks see tiimile halvasti. Lõpuks saatis ta mängija reservide juurde. See oli Kostjale väga valus löök. Me ei osanud sellise asjaga arvestada, eriti hetkel, kui leping kestab veel kaks aastat.“

Suvel tuli Vassiljevile pakkumisi Venemaalt, Poolast ja Lõuna-Euroopast, aga Piastiga ei suudetud milleski kokku leppida. Klubi oli nõus Vassiljevi tasuta ära andma, aga mängija tahtis saada osakest 24 kuud kestvast lepingust. 

„Kostjal oli klubisid, kuhu ta minna tahtis, aga Piast ei nõustunud meie tingimustega. Nüüd on september, Kostja on ikka reservides. Tema pole rahul, meie pole rahul, Piast pole rahul. Nad peavad head palka maksma jalgpallurile, keda nad ei kasuta. Ainsad võitjad on Piasti reservi mängijad, kes saavad koos nii suure meistriga igapäevaselt treenida.“

Stepanov ei osanud täpselt spekuleerida, mis saab jaanuaris, kui tekib uuesti võimalus klubi vahetada. Kindel on vaid üks: kumbki pooltest peab järeleandmisi tegema, sest olukord on kurb. Agent vihjas ka klubipoolsele pahatahtlikkusele, nagu survestaks Piasti juhtkond teisi Poola tippklubisid Kostjat mitte palkama. 

***

Kuldne ajastu: Inglismaal selgus, mis on tõeline jalgpall

Kuigi Andrei Stepanov mängis viis hooaega järjest Venemaa kõrgliigas, käis ära Aserbaidžaani tipptasemel ja tuli Valgevene karikavõitjaks, peab ta oma karjääri kuldseks ajastuks Inglismaal Watfordis veedetud nelja kuud.

„Mängisin küll ainult kaks minutit, aga kui praegu seal oldud ajale tagasi mõtlen, siis vahetaksin need neli kuud isegi kahe või kolme aasta vastu Venemaal. See oli minu jaoks kuldne aeg, et saada aru, kuidas jalgpall tegelikult käib. Kuidas treenima peab, kuidas mängu järel peaks toimima. See oli kõik nii tipptasemel. Läksin sinna 30aastaselt, aga sain nelja kuuga rohkem teadmisi, kui viie aasta jooksul Venemaal,“ meenutab kaitsja, kelle tõi Inglismaale hilisem Liverpooli ja Celticu peatreener Brendan Rodgers.

Andrei Stepanov ja Mart Poom mängisid omal ajal koos Watfordis. Foto: MATI HIIS

„Treenerite staffis olid lisaks Rodgersile veel Malky Mackay (tänaseks endine Cardiffi, Wigani ja Šotimaa koondise peatreener - toim) ja praegune Burnley juhendaja Sean Dyche. Nõustajaks oli Frank Lampard seenior. Mul vedas tohutult, see oli mu karjääri üks säravamaid hetki. Mängisin kaks minutit, aga kui mulle oleks pakutud, oleksin kasvõi tasuta sinna veel pooleks aastaks jäänud ja seda aega nautinud. Mul on väga hea meel, et Ragnar Klavan sai nii pikalt Inglismaal mängida ja tunda seda tõelist jalgpalli, mida iga mängija peaks oma karjääri jooksul tundma.“

***

Miljonitehingu järel pidi paar nädalat taastuma

Nesta Sport Group OÜ ehk Andrei Stepanovi ja Jevgeni Novikovi ühisfirma senine suurim edulugu pärineb eelmisest aastast, kui just nemad aitasid Sloveenia koondise kaitsjal Miha Mevljal Rostovist Peterburi Zeniiti kolida. Transfermarkti portaal pakub tehingu hinnaks koguni 8 miljonit eurot.

Foto: Miha Mevlja (EPA/Scanpix)

„Ma pole 100 % kindel, et see summa oli 8 miljonit. Venemaal juhtub vahel, et keegi ei tea, mis lõppsummaks kujunes. Meie ehk agentide jaoks kõige tähtsam välja kaubelda tingimused mängijale,“ ütleb Stepanov.

„Hetkeseisuga on see meie suurim tehing. Loodame, et nii asi ei jää. Kahe aasta eest soovitas üks partner meile seda mängijat. Meie omalt poolt pakkusime teda klubile, kellega meil on hea kontakt. Klubiks oli Rostov, kes mängis tol ajal Meistrite liigas, kus võideti Müncheni Bayernit. Ühel hetkel pööras Zeniit oma tähelepanu temale. Üleminek toimus 31. augustil ehk akna viimasel päeval. See oli väga stressirohke olukord, pärast mida võtsin paariks nädalaks aja maha ja taastasin oma närve ja energiat. See oli tähtis nii meile kui ka mängijale.“

Kuidas agendimaailmas õnnestunud tehinguid tähistatakse? „Tavaliselt korraldatakse väike pidu. Sümboolse pitsi ikka võtame, kas Jevgeniga või mõne teise partneriga.“

***

Kaugjuhtimise tipptase: kuidas Aafrikas mehi liigutada?

Andrei Stepanov meenutab: „Kord vahendasime Maroko jalgpalluri Saudi Araabiasse. Ma polnud mängijat mitte kunagi näinud. Istusin kodus arvuti ja telefoni juures. Nädala jooksul oli tehing läbi viidud. Mängija ei rääkinud inglise keelt, kasutasime google translate'i. Ma ei saa siiani aru, kuidas see välja tuli. Mängija saigi viisa, reisis Saudi Araabiasse ja kirjutas lepingule alla. Ma pole teda siiani näinud. Jalgpallur mängib, aga mina pole raha saanud. Omamoodi huvitav lugu, kuidas on võimalik ilma reisimiseta agenditööd teha."

***

TORE FAKT: 800 eurot või enam olid Andrei Stepanovi telefoniarved mõne aasta eest. Nüüd saab ta rohkem suhelda interneti vahendusel, mis on odavam. 

Andrei Stepanov (vasakul) koos Kaarel Tälli (keskel) ja Siim Keraga. Foto: Tiina Kõrtsini