„FIFA 19“ poolt pakutavad tasemenumbrid võivad kodumaistele palluritele kurba meelt tekitada.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
28. september 2018, 10:59

KARJUV ÜLEKOHUS! Jalgpallimäng „FIFA 19“ alahindab eestlaste tegelikke võimeid (2)

Sügisesed tormituuled ja vihmavalangud teevad välisväljakutel jalgpalli mängimise pisut keeruliseks. Õnneks ei pea ümara kera toksimisest täielikult võõranduma, sest just täna jõuab poelettidele jalgpallimäng „FIFA 19“.

Teoses leitav Ultimate Team mängulaad annab kasutajatele võimaluse oma meeskond täiesti nullist üles ehitada, kasutades selleks rohkem kui 10 000 pallurist koosnevat baasi. Tihedasse nimekirja on tänavu ära peidetud ka tervelt 13 eestlast (mulluses mängus oli neid kõigest 8). 

Igale mängumehele on omandatud numbriline väärtus, mis peaks väljendama nende oskuste üleüldist taset. Olgu öeldud, et maailma pallivõlurite koorekihti kuuluvate Ronaldo ja Messi mõlema tugevusnumbriks on 95. Eestlastele omandatud numbreid kommenteerib Õhtulehe jalgpalliekspert Kaarel Täll.

Ragnar Klavan, 77, Cagliari (Itaalia)

Igati loogiline, et Klavan on pika puuga Eesti parim, aga usun, et tema tegelik tase on 77 punktist enam.

Ken Kallaste, 67, Korona Kielce (Poola)

Keni edetabeli teine koht on pigem üllatus. Kallaste suurimaks plussiks võib pidada läbi aastate püsivat stabiilsust. Kui siia lisada ka mitmekülgsus ehk oskus mängida nii ründe- kui ka kaitsefaasis, siis tegelikult vääriks ta ilmselt hinnet 70 punkti kandis.

Joonas Tamm, 66, Sarpsborg 08 FF (Norra)

Omapärane kaitsja, kes vahel on hoopis ründaja. Ilmselt loobki mitmekülgsus ja suurepärane peamäng lõpuks hinde, mis ta täitsa ausalt Eesti parimate jalgpallurite sekka tõstab.

Karol Mets, 66, NAC Breda (Holland)

Siin tuleb välja „FIFA“ mängu saamatus. Mängijate puhul vaadatakse ilmselt mingeid kindlaid oskusi ja pannakse neile mingisugune hinnang. Kogu komplekti koondhinne põhinebki nende üksikute numbritega tehtud matemaatilisele tehtele. Tegelikult peaks Mets üsna kindlal Klavani järel teine olema ja hinne võiks julgelt olla ka 75 kandis. Usun, et paari aasta pärast, kui Mets juba tugevamasse klubisse kuulub, pannakse ka e-spordi maailmas tema tegelikule oskustele vastav hinnang.

Taijo Teniste, 66, SK Brann (Norra)

Teniste mängus puuduvad sellised oskused, millega ta teistest täielikult eristuks või säraks. Ometi on tema puhul kokku saanud väga hea kombinatsioon, kus nõrgad küljed puuduvad. Jällegi, „FIFA“ ei tea tegelikult, kui kindel mees Teniste Norra klubides ja Eesti koondises tegelikult on.

Enar Jääger, 66, Vålerenga (Norra)

Mõne aasta eest oleks siinkohal karjuda tahtnud: „Liiga vähe punkte!“ Tänane seis on pigem selline, et vigastuste jada ongi Jäägeri tasemele kindlasti põntsu pannud. Tegelikult on tegemist ägeda kaitsetalendiga, kes ei saanudki endale vastava tasemega klubis või liigas end proovile panna.

Henrik Ojamaa 65, Miedź Legnica (Poola)

Ojamaa võiks olla päris huvitav mängija, kellega „FIFAs“ tegutseda. Usun, et selle 65 taga peituvad mõned üksikud hinded, mis asetavad teda teatud nüanssides maailma tipule üsna lähedale: palliga liikumine, kiirus, tehnika, teravad tsenderdused värava alla. Ilmselt tõmbab keskmise hinde maha näiteks peavõitluste kehvem tase.

Sergei Zenjov, 63, Cracovia Kraków (Poola)

Noorema Zenjovi puhul oleks jällegi tahtnud öelda, et 63 on liiga vähe, aga praegu on ta 29aastane ja hinnang tundub aus. Sergei kaotas pärast vigastusi nahaalsuse, mis kunagi temast Eesti parima ründaja tegi.

Brent Lepistu, 63, Kristiansund BK (Norra)

Lepistu ja Zenjovi nime taga ei tohiks olla sama number. Kui üldisemalt selle nimekirja loogikat vaadata, siis pigem peaks Brendilt paar pügalat maha võtma.

Andreas Vaikla, 62, Kristiansund BK (Norra)

Meie jalgpalli üks huvitavamaid talente. Torontos sündinud 21aastane väravavaht võiks tulevikus kindlasti siin tabelis hoopis kõrgemale tõusta, aga täna tundub, et „FIFA 19“ hinnang klapib.

Sander Puri, 61, Waterford FC (Iiri)

Ilmselt mõtlesid mängu autorid, et Iirimaa liigas mängivatele poistele ei tohiks eriti punkte anda. Ise usun, et praegune Puri peaks antud edetabelis hoopis kõrgemal olema.

Matvei Igonen, 61, Lillestrøm SK (Norra)

Igoneni puhul kattub jutt Vaiklaga. Raske öelda, mille alusel ta kolleegist ühe punkti vähem sai.

Artur Pikk, 58, Miedź Legnica (Poola)

Tegelikult kuulub Pikk samasse punti koos Kallaste, Teniste ja Tammega. „FIFA“ rahvas vaatas, et viimasel paaril aastal ei õnnestunud Arturil eriti säravaid klubihooaegasid teha ja otsustasid, et mehe oskused on kadunud. Ei ole! Pikk on jälle väga heas vormis ja Poola kõrgliiga pole tema lagi.