Peatreener Jürgen Henn läks mängu järel fännidega rahu sõlmima. Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
30. september 2018, 13:00

"S**t tunne on, et need asjad üldse nii kaugele lähevad."

Keskmise näpu skandaali ootamatu jätk: Flora tugitala tulevik muutus täiesti segaseks (13)

Kolmapäeval Lillekülas puhkenud tüli viis olukorrani, et täna ei tõmba valitseva Eesti meistri ehk FC Flora särki selga nende põhiväravavaht Mait Toom.

"Vastab tõele, et täna ta väljakule ei tule. Muud ei soovi ma kommenteerida," ütles Flora president Pelle Pohlak. "Selgitame siis, kui selleks on õige hetk." Flora kohtub kell 15 võõrsil Tallinna Kaleviga.

Olukord eskaleerus ootamatult kolmapäeva õhtul, kui 87. minutil lõi Levadia mees Juri Tkatšuk karistuslöögi Toomi selja taha, mis osutus ühtlasi nende 2:1 võiduväravaks. Raske öelda, millised kommentaarid tribüünidelt seejärel täpselt kõlasid, kuid Toom näitas lõpuks oma fännide suunas keskmist sõrme.

Mait Toom. Foto: Alar Truu

Tüli jätkus pärast lõpuvilet ja olukorda läks lahendama florakate peatreener Jürgen Henn. "Nägin, et mingi sõnelus seal toimus," rääkis ta hiljem ajakirjanikele. "Läksin uurima ja olukorda rahustama. Ei tea täpselt, mida nad Maidule ütlesid. Vähemalt tundus, et temaga mingi sõnasõda oli, aga täpsemalt ei tea kommenteerida."

Lõpuks jõudis asi nii kaugele, et Floras toimus koosolek, kus osalesid fännid, mängijad, treenerid ja klubi juhid. Pohlak ei soostunud kommenteerima, millise otsuseni täpsemalt jõuti. Kindel on vaid see, et Toom täna ei mängi. Õhtulehe andmetel on õhus võimalus, et väravavaht lahkub lõplikult klubist, kuid seda meeskonna president ega mängija ei kinnitanud.

Karistuslöök, mis viis Levadia 2:1 juhtima. Foto: Teet Malsroos
Karistuslöök, mis viis Levadia 2:1 juhtima. Foto: Teet Malsroos

"Ütleme nii, et antud olukorra keerukus on selline, et tal ei ole võimalik täna mängida," ütles Pohlak. "Kinnitan, et nii fännid kui ka klubi soovivad, et Mait jääks meeskonda."

Kas poolehoidjate ja väravavahi vaheline konflikt on tõesti seotud vaid Levadia mängus toimunud ühe intsidendiga? "Ma pole õige inimene sellele vastama. Istun alati küljetribüüni keskel ja ma ei tea nende omavahelisi asju. Ei oska öelda, mida seal karjuti või mitte," vastas Pohlak.

Flora fänn: "Tegemist on isegi maailma praktikas haruldase juhtumiga."

Fännirühmituse eestvedaja Brandon Paimal tunnistab, et antud olukorrast ei võida mitte keegi. "Selle konkreetse ühe mängu põhjal ei oodanud keegi sellist reaktsiooni. Isegi mitte Mait. Ma ei tea, miks see nii läks. Me ju ei lähe mängule omasid tümitama. Kui kellelegi on vale mulje jäänud, siis võib-olla on meie ja mängijate vahel toimunud kommunikatsioon puudulik olnud," arutles pikaaegne Flora toetaja.

Koosolekul räägitut ei soovinud ka Paimal kommenteerida. "Need asjad peavad jääma klubi sisse," ütles ta. "Meie jaoks on tavaline, et suhtleme klubi ja mängijatega. Kui midagi juhtub, siis räägitakse asjad selgeks. Raske öelda, miks seekord nii läks. Tegemist on isegi maailma praktikas haruldase juhtumiga."

Flora fännid kolmapäevase mängu ajal. Foto: Teet Malsroos

Käimas on hooaja otsustav faas ja kõik trumbid tiitlivõiduks on Flora linnarivaali Kalju käes, kuid ka Lillekülas baseeruvad rohevalged püsivad suures mängus sees. "Selge, et kõigil oleks praegu Maitu väga-väga vaja. Mitte keegi ei löö selles olukorras rõõmsalt käsi kokku. Ja tegelikult ei tea keegi, mis täpselt juhtuma hakkab, sest me pole sarnases olukorras varem olnud."

Üldine meeleolu on Paimali sõnul kehv, kuid täna kell 15 ollakse Kalevi staadionil kohal ning püütakse tiimile toeks olla. "Mina saan rääkida ainult enda eest: s**t tunne on, et need asjad üldse nii kaugele lähevad, et sellised asjad väljakul üldse juhtuvad. Ülioluline on üheskoos hooaja lõpuni minna. Mängijate näol on tegemist professionaalidega, kes peavad keskenduma platsil toimuvale."

Kas fännirühmitus võtab näiteks kolmapäevase intsidendi puhul osa süüst enda peale? "Selles konkreetses mängus ei olnud midagi sellist, mis peaks viima sellise käitumiseni. Klubis on need asjad omavahel läbi räägitud."

Mait Toom ei soovinud toimunut täna kommenteerida, temapoolseid selgitusi kuuleb järgmisel nädalal.