Karl-August TiirmaaFoto: Aldo Luud
Talisport
2. oktoober 2018, 15:28

Kahevõistlejate read aina hõrenevad. Tiirmaa: mulle öeldi, et otsi 15 000 eurot, siis saad koondisesse (3)

22aastane Kristjan Ilves kannab algaval hooajal Eesti vanima kahevõistleja aunimetust, sest Karl-August Tiirmaa (29) ja Han Hendrik Piho (25) tegid suvel tippspordiga lõpparve. Kail Piho (27) teatas lõpetamisest juba aprilli alguses.

"See aasta kindlasti ei võistle," lausus Tiirmaa telefonitsi Õhtulehele. "Tulevikus mine tea, aga praegu olen ära lõpetanud ja treeningutega ei tegele. Võib-olla mõni kord nädalas jooksen sõpradega."

Kui juttu tuleb otsuse taustast, soovitab Tiirmaa ootamatult ajakirjanikul küsimuse alajuht Rauno Loidile suunata. "Mind ei võetud koondisesse, siis ei näinud enam võimalust jätkata," ütleb kahtedel olümpiamängudel võistelnud sportlane. 

"Kui uurisin, mis siis koondisenorm on, siis mingit kindlat normi ei öeldud. Ju siis olen liiga vana suusaliidu jaoks."

Karl-August Tiirmaa Foto: Stanislav Moshkov

Ta jätkab: "Otsi 15 000 eurot, siis saad koondisesse. Sellised sõnad öeldi kevadel. Eks põhjus ole ka selles, et mina oleks tahtnud välistreenerit. Talve lõpus mingid läbirääkimised käisid, aga ei tulnud ja siis ütlesin otse välja nagu asjad on. See neile ei meeldinud. Aga ega mul ka elu seisma ei jää. Aitan Otepää Põhjakotka spordiklubis noori ja olen Tehvandi hüppemäe ülemus Jaan Jürise asemel. Tema on nüüd hüppekoondise vastutav treener."

Alajuht Loit Tiirmaa sõnadele alla ei kirjuta. "Keegi ei öelnud, et teda punti ei võeta," pareerib Loit. "Punti oleks võetud ilusti, aga ütlesin lihtsalt, et liidul pole võimalik terve summa ulatuses õlga alla panna. Pakkusin liidu poolt 50% eelarvest (umbes 15 000 - M.T.).

Eks natuke kibestumust on arusaadav. Aga mul pole võimalik tegutseda nii, et maksan kõik kinni ja siis hooaja alguses ütlen poistele, et kuulge, kahjuks on seis selline, et hooldemehed ja asjad lähevad ära. Et peate ise hakkama saama, sest raha on otsas."

Kahevõistluse ja suusahüpete alajuht Rauno Loit. Foto: Facebook / Rauno Loit

Ühesõnaga, näib, et mure taandub rahale. Näiteks möödunud hooajal kattis suusaliit Loidi sõnul kõik Tiirmaa (ja teiste tippude) kulud ehk mälu järgi 25-30 000 eurot. Tänavu on aga raha vähem, sest Eesti Olümpiakomitee uue rahastussüsteemi tulemusena kadus kahevõistlejate aasta eelarvest umbes 40 000 eurot.

"See on suur summa," tõdeb Loit. "Need, kes eelarve juures pole, mõtlevadki, et miks mina enam tasuta ei saa. See ongi murekoht. Kuni rahapaja juures numbreid lugema ei pea, siis on ainult vajadus saada. Aga paja juures tuleb vaadata, kuidas ots otsaga kokku tulla." 

Arvestades kahevõistluse pisikest kandepinda Eestis, kas alaliidul pole iga mees arvel? "Arvelolek tähendab ka kulusid," vastab Loit. "Siin oligi mõttekoht hooaja alguses, kas panustame 16-18aastastesse noortesse või siis anname täisfinantseeringu ühele vanemale sportlasele. Muidugi meil on hea meel, kui sporti teeb palju rahvast. Asi pole selles, et lihtsalt loobume kellestki, aga meilgi on vaja teha omad valikud."

Juunikuus tööle asunud Tiirmaa ütleb, et pakkus omaltpoolt ka säärast varianti, et valmistub lihtsalt Otepääl koduseks MK-etapiks ja liitub pärast seda MK-karusselliga. "Too ka ei sobinud."

Loit ütleb, et kuuleb sellist pakkumist esimest korda. "Meil on neli kohta Otepää MK-l ja täiesti nullkulud kodus. Kes tahab võistelda, palun väga!"

Tiirmaa lisab, et alaliiduga otseselt tülli ei mindud, pigem võib öelda, et suhteid pole. "Natuke olin ikka kurb, [et asjad nii läksid], aga enam pole. Mõnes mõttes läks valutult, sain kohe tööotsa ja sama ala peale kah. 

Loomulikult sisimas on sporditegemine kõige ägedam asi üldse elus. Otseselt sellega midagi ei teeni, millalgi tuli see otsus niikuinii teha. Lihtsalt kahju on sellest, et Eesti kahevõistlus püsib ainult Kristjani najal. Kui temaga midagi juhtub või hooaeg ebaõnnestub, siis põhimõtteliselt seda ala polegi. Pihod kadusid ju samamoodi ära. Järelkasv on ka suht kehvakene hetkel."

Ent Tiirmaal on kindel soov suusahüpete ja kahevõistluse arengusse panustada, mille tarbeks plaanib ta käia ka treenerikoolitustel. "Eks treeneritöö on teada värk, eluaegset tööd pole. Midagi läheb valesti, siis tõmba tuld!"

Piho lõpetamisotsuse taust: "Elus on ka muid valdkondi, sai otsustatud, et võiks mingi hetk kooli minna ja tulevikus ehk ka pere luua. Spordis pole vahet, mis kell trenni lähed, kas 7, 8 või 9, aga oled 24 tundi tööl. Sport on suunitletud tulemusele, aga kui seda ei tule, siis ta natuke sööb sind sisemiselt. Kui tulemus tuleb, siis annab power'it juurde. Mul on olnud ilusaid momente spordis, aga viimasel ajal ei läinud paraku nii hästi kui oleks tahtnud."

Sel õppeaastal Piho veel kooliteed ette ei võtnud. Tõtt-öelda pole ta lõplikult otsustanud, mida tudeerida. "Kaalusin suvel, aga aus vastus on, et pole huvi olla vaene üliõpilane. Mõtlesin, et võtan aasta vabaks, teen endale finantsi näol kindlustust ja mõtisklen iseendaga. Mõtteid on, aga pole nii kindel, mida õppida, mis formaadis, kas seostada tööga või käia ainult koolis."

Eesti kahevõistluse koondise moodustavad hetkeseisuga vennad Kristjan ja Andreas Ilves (18). MK-sarjas on Eestil kaks stardikohta, kuid võimalik, et tippkonkurentsis võistleb vaid Kristjan. Andreasel on küll norm täidetud, ent võib-olla peab treenerist isa Andrus paremaks kontinentaalkarikasarjas head emotsiooni koguda. 

***

Tiirmaa karjääri parimaks tulemuseks MK-sarjas jäi 2014. aastal Venemaal Tšaikovskis normaalmäevõistlusel saavutatud 19. koht. MMil oli ta kaks korda 36. ning OMil parimal juhul 43.

Han Hendrik Piho tipptulemus pärineb samuti 2014. aasta Tšaikovski MK-etapilt, kus ta saavutas normaalmäevõistlusel 11. koha. MMil küündis ta parimal juhul 33ndaks (Val di Fiemme 2013) ning Sotši OMil 36ndaks.