Maarten van Gent kodukohas Porkunis. Foto: Jürgen Niit
Korvpall
3. oktoober 2018, 11:07

Maarten van Gent: Kreekas pakuti korvpallikohtunikele prostituute, kingitusi, raha…

Oma pika karjääri jooksul puutus Maarten van Gent kokku ka korvpalli pahupoolega. Tema sõnutsi oli 1980-90ndatel palju räpast mängu, eelkõige Kreekas.

„Kreekas oli kokkuleppemänge väga palju. Enamikes eurosarja kodumängudes prooviti kohtunike ära osta. Neile pakuti prostituute, kingitusi, raha… kõike,“ põrutab van Gent.

Ta meenutab, et mängu võitmiseks kasutati ka ekstreemseid meetmeid. „Olympiacos vajas kodumängus Moskva CSKA vastu võitu, et konkurentsis püsida. Nõnda pöörduti meeskonna füsioterapeudi poole. Talle öeldi, et saad palju raha, kui Moskva meeskond kaotab,“ jutustab van Gent.

„Ta läkski päev varem toimunud CSKA treeningule, väike süstal kaasa. Ta sokutas sellega CSKA mängijate veepudelisse mingisugust ainet, nii et samal õhtul oli suurem osa meeskonnast haiglas, täiesti haiged. Olympiacos mõistagi võitis mängu.“

Van Gent ütleb, et tema Eestis pettust ei tuvastanud. Küll aga juhtus põnevaid seiku Venemaal. „Moskvas mängul käies vedelesid süstlad ja ampullid niisama riietusruumis. Aga toona ei huvitanud see eriti kedagi,“ viitab ta dopingule.

Pikka usutlust Maarten van Gendi meenutustega saab lugeda siit!