Han Hendrik Piho kevadistel Eesti meistrivõistlustel, taamal rassib vanem vend Kail. Tänaseks on mõlemad tippspordiga lõpparve teinud.Foto: Aldo Luud
Talisport
2. oktoober 2018, 17:18

25aastaselt karjääri lõpetanud kahevõistleja: tulemuse puudumine sööb sisemiselt (2)

22aastane Kristjan Ilves kannab algaval hooajal Eesti vanima kahevõistleja aunimetust, sest Karl-August Tiirmaa (29) ja Han Hendrik Piho (25) tegid suvel tippspordiga lõpparve. Kail Piho (27) teatas lõpetamisest juba aprilli alguses.

"Elus on ka muid valdkondi, sai otsustatud, et võiks mingi hetk kooli minna ja tulevikus ehk ka pere luua," avas Han Hendrik Piho lõpetamisotsuse tausta. Perele teatas ta sellest umbes juuni keskel.

"Spordis pole vahet, mis kell trenni lähed, kas 7, 8 või 9, aga oled 24 tundi tööl. Sport on suunitletud tulemusele, aga kui seda ei tule, siis ta natuke sööb sind sisemiselt. Kui tulemus tuleb, siis annab power'it juurde. Mul on olnud ilusaid momente spordis, aga viimasel ajal ei läinud paraku nii hästi kui oleks tahtnud."

MK-sarjas jõudis Piho viimati punktikohale 2016. aasta veebruaris. Samuti ei õnnestunud tal kvalifitseeruda Pyeongchangi olümpiamängudele.

Sel õppeaastal Piho veel kooliteed ette ei võtnud. Tõtt-öelda pole ta lõplikult otsustanud, mida tudeerida. "Kaalusin suvel, aga aus vastus on, et pole huvi olla vaene üliõpilane. Mõtlesin, et võtan aasta vabaks, teen endale finantsi näol kindlustust ja mõtisklen iseendaga. Mõtteid on, aga pole nii kindel, mida õppida, mis formaadis, kas seostada tööga või käia ainult koolis.

Suvel tegin rasket füüsilist tööd (töö iseloom oli 10kg seljas kuus tundi päevas metsas matkata - M.T.), et raha teenida. Tugev mees, siis võib rasket füüsilist tööd teha. Aga terve elu seda ei jaksa. Tegelikult tulin just Luksemburgist, ühest sporditeemalisest Erasmuse programmist. Lähinädalatel võtan aja maha ja mõtlen."

Treeneritööd ta ei välista, kuid praegu sellega ei alusta.

Kas on lõpetamise järel kuidagi kurb või tühi tunne kah? "Ei, täna ei kripelda. Ütlesin iseendale, et kui lõpetan, siis on rahu majas. Kui jätkan, siis jätkan maksimaalselt, et saada paremaks.

Olen elus teinud hästi palju individuaalsporti. Nüüd naudin rohkem seda, et sport on fun. Mängin rohkem sõpradega palli ja nii. Vabamas vormis sport mulle meeldib."

Kahevõistlusega ta praegu muudmoodi seotud pole, kui et lubas end jaanuarikuiseks Otepää MK-etapiks korraldustiimi appi.

Piho tipptulemus pärineb 2014. aasta Tšaikovski MK-etapilt, kus ta saavutas normaalmäevõistlusel 11. koha. MMil küündis ta parimal juhul 33ndaks (Val di Fiemme 2013) ning Sotši OMil 36ndaks.