I Levadia (rohelises) ja Nõmme Kalju duell lõppes kolmapäeval 0:0 viigiga. Tulemus sobis paremini Kaljule. Foto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
5. oktoober 2018, 11:40

Pühapäevane Flora vs. Kalju on tänavuse meistriliiga sisuline kullamäng

Eesti jalgpalli kahel „vanal sõbral“ Floral ja Nõmme Kaljul on pühapäeval kell 15 Lillekülas ees kohtumine, mis on arvatavasti tänavuse aasta tiitlimäng.

Pärast kolmapäevast 0:0 viiki FC I Levadiaga on Kaljul tiitel sisuliselt käeulatuses. Tabeliliidrina on tal viis vooru enne liiga lõppu koos 77 punkti. Lisaks kohtumisele Floraga on Sergei Frantsevi hoolealustel kavas kodumängud Tartu Tammeka, Paide linnameeskonna ja Narva Transiga ning võõrsil mäng Pärnu Vaprusega.

Teisel kohal olev Flora jääb maha seitsme punktiga, aga tal on ka üks mäng vähem peetud. Seega kui Flora peaks Kalju pühapäeval alistama, on tiitlikaitsja jätkuvalt kullaheitluses. Tõsi, eeldusel, et ta kõik järgnevad mängud (lisaks mängule Kaljuga kodumäng Kuressaarega ning võõrsil mängud Narva Transi, Pärnu Vapruse, Viljandi Tuleviku ja I Levadiaga) võidab, peab ta lootma ka Kalju eksimusele.

Flora positsioon meistriliiga tabelis võinuks olla hoopis parem, kui nädalavahetusel poleks klubi kohtumises Tallinna Kaleviga piirdunud 2:2 viigiga. Flora jaoks võis kahe punkti kaotamine olla paljuski tingitud eelmisel nädalal lahvatanud nn keskmise sõrme skandaalist. Karikamängus I Levadiaga tekkis Flora väravavahi Mait Toomi ja Flora fännide vahel tüli – pärast ebaõnnestunud tõrjet näitas Toom teda sarjanud fännidele keskmist sõrme.

Eelmise nädala karikamängus tekkis tüli Flora toonase esiväravavahi Mait Toomi ja fännide vahel. Kohtumise lõpus läks fänne rahustama Flora peatreener Jürgen Henn. Foto: Teet Malsroos

Pühapäevases kohtumises ta enam Flora väravas ei olnud ning ilmselt mõjutas juhtunu kogu meeskonna moraali. Nii võib lõpuks juhtuda, et tänavusel meistriliiga hooajal kukkus Flora iseenda võttest pikali. Just suutmatus leida lepitust Toomi ja fännide vahel võib klubile lõpuks väga kalliks maksma minna.

Superklubi ei sündinud

Sama palju on mõttetalguteks põhjust Maarjamäe soojakutes, kus asuvad hooaja eel superklubiks ristitud I Levadia klubiruumid. Paraku on hooaeg andnud tunnistust, et jalgpallis ei pruugi lihtne reegel 1+1=2 kehtida. Vähemalt praegu pole näha, et kahe tugeva klubi Infoneti ja Levadia liitumise järel oleks tekkinud veel kõrgemat mängutaset näitav klubi. Tõsi, alati on võimalus, et ühendklubil on kaugem visioon, mille kohaselt resultaate ei näegi kohe esimesel aastal.

Midagi sarnast nagu nüüd I Levadiaga juhtus, on Eesti jalgpallis nähtud varemgi. Mäletatavasti liitusid kümmekond aastat tagasi kaks Tartu meistriliiga klubi, Tammeka ja Maag, aga tulemuseks oli vaid see, et Tartu jäi ühest meistriliiga klubist ilma, aga uut taset ühendklubi ei saavutanud.

Lõpuks pole mõistagi Kaljulgi veel põhjust hõisata ning see kumas ka klubi ühe liidri Rimo Hundi viimases väljaütlemises. „Enne pühapäevast Floraga mängu pole mõtet tiitli teemadel spekuleerida,“ ütles ta Õhtulehele.

Küllap on nõmmekatel hästi meeles 2016. aasta novembris Hiiu staadionil peetud tiitlimäng Infonetiga, kus meistritiitel oli samuti käeulatuses. Toona oli Kaljul vaja meistriks tulekuks võita Infoneti. Lumisel Hiiul mindigi Ats Purje väravast juhtima, lõpuks tõid aga Ofosu Appiah ja Sergei Mošnikovi väravad tiitli Infonetile.

Nüüd on Nõmme Kaljul võimalik teha vigade parandus ning tuua 2012. aasta meistritiitli kõrvale klubi ajaloo teine tiitel.

----------------------

Meistriliiga mängud

Laupäeval

Kell 13 Pärnu rannastaadionil Pärnu Vaprus – Narva Trans

Kell 16 Kalevi keskstaadioni kunstmuruväljakul Tallinna Kalev – I Levadia

Kell 19 Tamme staadionil Tartu Tammeka – Paide

Pühapäeval

Kell 15 Lilleküla staadionil Flora – Nõmme Kalju

----------------------

Tabeliseis 31. vooru järel

1. Kalju 77 p

2. Flora 70 p (üks mäng vähem peetud)

3. I Levadia 69 p

4. Narva Trans 58 p

5. Paide linnameeskond 42 p

6. Tartu Tammeka 41 p

7. Viljandi Tulevik 26 p

8. Tallinna Kalev 23 p

9. Kuressaare 14 p

10. Pärnu Vaprus 13 p (üks mäng vähem peetud)