Foto: AP/Scanpix
Sisuturundus
5. oktoober 2018, 16:41

Kas Ronaldota Real saab La Ligas Messile ja Barcelonale vastu? Statistiline analüüs teab vastuseid!

FC Barcelona ja Real Madrid on viimase 14 aasta jooksul Hispaania jalgpalli kõrgliigas omavahel ära jaganud lausa 13 meistritiitlit – ainsana suutis nende suure kaksikvõimu korraks murda Atletico Madrid ning sedagi ülimalt napilt. Mida toob alanud hooaeg?

Betsafe.ee analüütikud on statistika ja arvutimudelite põhjal kokku pannud põneva simulatsiooni, mis peaks näitama, kuidas see hooaeg edasi kulgeb ning kes kõige rohkem punkte kogub. Loe kogu analüüsi põhjalikumalt Betsafe’i jalgpalli ennustuse lehelt, kust leiad ka võimaluse La Liga mängude live panustamisega tegeleda.

Eelmisel aastal oli Barcelona võit väga kindel: nad kogusid 38 vooruga 93 punkti, edestades Atleticot 14 ja Reali juba 17 silmaga. Sel hooajal peaks tiitlivõitlus tulema mõnevõrra tihedam – nagu esimesed voorud ka näidanud on – ent Barcelona peaks sellegipoolest kullale tulema.

Betsafe’i analüüs näitab, et FC Barcelonal on koguni 76-protsendiline võimalus oma tiitlit kaitsta – see oleks nende kaheksas meistrikarikas viimase 11 aasta jooksul ning ajaloos kokku 26. Hispaania tiitel. Teisel kohal on Real, kes peaks oma mulluse pronksi hõbeda vastu vahetama, Atletico saagiks peaks selle mudeli järgi jääma kolmas positsioon.

Hooaeg 2018-19 peaks Hispaania kõrgliigas seega tulema kaasahaarav – Real Madrid peaks hoolimata Zinedine Zidane’i ja Cristiano Ronaldo lahkumistest oma Kataloonia vihavaenlasega vahet vähendama. Kui Real tahab oma eelmise aasta kolmandast kohast paremini esineda, saab võtmeküsimuseks nende jaoks see, kas Ronaldo „toodetud” väravatele leitakse vääriline asendus. Kuigi Barcelona on endiselt tiitlisoosik number üks, siis jääb neile surve oma viimaste hooaegade fantastilist väravate suhet kõrgel hoida. Lionel Messi ja Luis Suarez on olnud nende põhilised väravakütid, kuid mõlemad mehed on nüüd jõudnud oma kolmekümnendatesse, mis võib sageli kaasa tuua väikese vormilanguse.

Kaks klubi, kelle väljalangemisvõimalused kõige suuremad, on seekord Leganes (55%) ja Levante (40%). Leganes lõpetas eelmise hooaja 17. kohal ehk jäi esimesena ohutsooni kohale, kuid edestas sealjuures 18. koha tiimi Deportivo La Corunat koguni 14 punktiga. Seekord ennustatakse keldrikorruseheitlust aga tunduvalt tihedamaks – Huesca ja Rayo Vallecano peaksid pääsema vaid ühe punktiga, Girona kukub aga tabeli keskelt vaid kahe punkti kaugusele ohutsoonist.

Kuidas selliste tulemusteni jõuti?

Betsafe’i analüütikud ennustasid alanud hooaja lõplikku edetabelit üksikute mängude kaudu. Esmalt ennustati kõikide kohtumiste eeldatavat skoori ja nii kõigi 2018-19 hooaja mängude osas. Skooride prognoosimisel kombineeriti meeskondade kaitse- ja ründereitinguid. Ründereiting on meeskonna keskmine mängus löödud väravate arv, kaitsereiting vastupidiselt see arv, mitu väravat konkreetsele meeskonnale keskmiselt ühes kohtumises lüüakse. Ühe mängu lõikes selgub skoor seega ühe meeskonna ründe- ja teise kaitsereitingu kombineerimisel.

Kõik andmed, mida väravate löömise ja lüüa laskmise kohta kasutati, et tiimide reitinguid kokku panna, koguti saidilt football-data.co.uk. Tiimide reitingud sisaldasid endas viimase kolme hooaja kohtumisi, kusjuures hilisematel tulemustel oli suurem kaal kui varasematel, et tähtsustada meeskondade viimase aja vormi. Vanemate kohtumiste tähtsus vähenes selliselt, et iga möödunud hooajaga kahanes tähtsus poole võrra. Reitinguid uuendati ka simulatsiooni ajal, mis tähendab, et iga meeskonna hetkevorm pidevalt uuenes – see andis lõpuks pisut konservatiivsema ennustuse, sest lubas tiimidel teha kas häid või halbu seeriaid.

Iga mängu tulemust simuleeriti palju kordi, kasutades Poissoni jaotust ning tiimide ründe- ja kaitsereitinguid. Liigahooaega simuleeriti kokku 10 000 erineval korral, et saada võimalikult täpselt teada, kui suure tõenäosusega üks või teine meeskond teatud kohale platseerub.

Tähelepanu, tegemist on hasartmängu reklaamiga! Hasartmängud pole sobiv vahend finantsprobleemide lahendamiseks.