Eesti laskesuusakoondise liige Regina Oja.Foto: Aldo Luud
Talisport
5. oktoober 2018, 18:31

Rahvusvaheline laskesuusaliit mõtles uusi distantse ja tegi mitu olulist reeglimuudatust

Rahvusvaheline laskesuusaliit IBU võttis varsti algava hooaja eel vastu mitu muudatust, sealhulgas loodi paar uut võistlusdistsipliini.

Selleks on 60 sportlase osavõtul toimuv ühisstardist sõit (inglise keeles "Mass Start 60"), seni korraldati ühisstarte vaid 30 atleediga. Uus distsipliin ei asenda vana, vaid toimub sel talvel ainult IBU karikasarja viimasel etapil Martellis (Itaalia). Võib arvata, et kui kõik seal õnnestub, proovitakse seda ületuleval hooajal ka MK-sarjas.

Meeste ühisstart 60 on 15 km (6x2,5 km) ning naiste oma 12 km (6x2 km) pikk. Võistlussüsteem on selline, et pärast esimesest suusaringi läheb lasketiiru ainult 30 esimest sportlast, ülejäänud liuglevad kohe teisele ringile. Pärast teist suusaringi vahetuvad rollid. Alles kolmanda 2,5 km tiiru järel jätkub võistlus tuttaval moel ehk kõik sportlased lähevad järjest laskma.

Lisaks tutvustatakse individuaaldistantside lühemaid versioone: meestele 15 km (pikem variant 20 km) ja naistele 12,5 km (pikem 15 km), kusjuures eksimus võrdub 45sekundilise ajakaristusega (pikematel distantsidel 60 sekundit). Ent see on välja mõeldud eelkõige juhuks, kui ilma- ja/või lumeolud ei luba pikemat võistlust korraldada.

Segateatesõitude reegleid pehmendati nii, et enam ei pea tingimata esimesena rajale minema naine.

Sellest hooajast lubab IBU oma võistlustel kasutada elektroonilisi sihtmärke (lisaks paberist ja metallist sihtmärkidele).

Veel kohandas IBU stardikohtade jagamise põhimõtet. Näiteks juunioride MK-sarja parimad (mees ja naine) saavad täiskasvanute MK-hooaja viimaseks etapiks personaalse stardikohta. IBU karikasarja võitjat premeeritakse nimelise stardikohaga järgmise hooaja esimesele MK-etapile.