Jalgpallikoondise peatreener Martin Reim tänasel pressikonverentsil.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
8. oktoober 2018, 17:02

Martin Reim: Klavani eemalejäämine tõmbas plaanidele natuke kriipsu peale, tuleb need jälle ümber teha

Jalgpallikoondis kogunes täna Tallinnas, et alustada ettevalmistust Rahvuste liiga kodumängudeks Soome ja Ungariga. Peatreener Martin Reim sõnas enne kell 16 alanud treeningut, et praegu tal kellegi tervise kohta halbu uudiseid pole. 

Tõsisemate traumade tõttu jäid klubide juurde keskkaitsjad Ragnar Klavan, Enar Jääger ja poolkaitsja Mattias Käit. Soome vastu ei saa meeskonda aidata ka mängukeelu all kesk(pool)kaitsja Karol Mets.

"Võib öelda, et mul on tõesti elu lihtsam, [keskkaitsjaid] valima ei pea," naljatas Reim. 

Ründajast Rauno Sappinenist, kes on Hollandi esiliigas kaheksa mänguga löönud viis väravat: "Ta on oma esitustega näidanud, et teda ei saa koondisest välja jätta. Eelmine kord oli ta äsja klubiga liitunud, tean kui keeruline on nooremal mängijal kohe klubi juurest ära joosta, kui liigas koondisepausi pole. Loodan, et klubis veedetud aeg tuli kasuks nii talle, klubile kui ka kokkuvõttes koondisele."

Kas kahes tulevas mängus on plaanis ka taktikaliselt midagi uut proovida? "Eelmistele plaanidele tõmbas natuke kriipsu peale Klavani järjekordne eemalejäämine, tuleb plaanid jälle ümber teha.

Hetkel pole olukord, et paneme plaani paika ja siis lihtsalt täidame need kohad mängijatega. Mõistlik on lähtuda sellest, mis mängijad parimas vormis on. Meil on mõtteid, kuidas edasi minna, aga ei saa enne lukku lüüa, kui näeme mängijate hetkeolukorda reaalselt.

Esimene vastane on Soome, kellele oleme kaks viimast korda kaotanud, küll võõrsil, aga ikkagi oleme sunnitud midagi muutma. Peame mõtlema ideid, et soomlasi üllatada ja nende kaitset murda. Kuna meil on probleeme väravalöömisega, siis peame ka ründeplaanis muutusi tegema. Kahjuks väga drastilisi muutusi ei saa teha, aga midagi kindlasti."

Tarmo Rüütli ütles hiljuti ühes intervjuus, et koondis proovib liiga keerulist jalgpalli mängida. Mida sellest arvata? "Võib nii ja naa mõista. Jalgpall nagu oleks lihtne mäng, aga mida kõrgemal tasemel mängid, seda keerulisemaks läheb.

Vastas on ka mingid mehed, kes mängivad suht hästi ja üritavad sind koguaeg takistada. Pisiasjad hakkavad lugema. Mitte alati taktikaliselt, vaid ka individuaalne olukordade hindamine ja nende ärakasutamine. Ma ei usu, et ülesanded ulmekeerulised on, pigem oleme hädas vastaste kaitsjate ülemängimisega 1 vs 1 olukordades. Ei saa öelda, et ühe kindlas asjas oleks viga."

Kas ja kuidas on plaan standardolukordade kasutamist efektiivsemaks saada? "Loodame, et jääb natukenegi aega harjutada. Eks täna alles paljud saabuvad klubide juurest. Tänane ja homne treening on lihtsamad, mis võimaldab standardolukordadest vähemalt rääkida.

Aga kui meil on kolm-neli uut mängijat väljakul, siis on olukord hoopis teine kui muidu. Peame lahendama ka kaitsefaasi standardolukordade probleemid, keegi peab Ragnarit ja Karolit asendama. Murekohti on rohkem. 

Mingi aeg tuleb nende paremaks tegemiseks leida. Tihtipeale saab see ka toimuda paberil või tahvlil või koosolekuruumis. Standardolukordade harjutamine nii, et paneme tossud jalga ja käime läbi, see pole see.

Tuleb teha sarnaselt mängule, aga selleks peab mängijatel juba korralik soe sees olema, et midagi ei juhtuks. Mängijad peavad olema võimelised 100% andma, muidu jäävad valed harjumused sisse. Standardolukorrad on sellised, kus mõni sentimeeter siia-sinna ja värav tuleb või ei tule. Olulised on ajastus, head positsioonivalikud ja loomulikult head söödud. Kindlasti üritame neid nii palju kui võimalik paremaks teha."