Dopinguproovid. Pilt on illustratiivne.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
8. oktoober 2018, 22:44

Skandaalne video näitab, et PyeongChangi olümpia dopingukontroll oli naljanumber

Saksamaa telekanali ARD kätte jõudnud video näitab, et veebruaris peetud PyeongChangi taliolümpiamängudel käidi dopinguproovidega ümber väga ebaprofessionaalselt.

Turvanõuded olid sisuliselt olematud - ruumis, kus dopinguproove hoiti, oli uriiniproovidega palistatud külmkapi uks pärani lahti ja kontrolliruumis oli võimalik viibida isikutel, kes polnud antidopingutööga seotud.

"Minu hinnangul ei tohiks kontrolliruumi pääseda keegi, kes pole selleks volitatud. See pole normaalne, eriti juhul, kui ruumis on uriinipoovid ja dokumendid," ütles kauaaegne antidopingutöötaja Volker Laakmann ARD-le.

Olümpial viibinud Šveitsi advokaat Lukas Weisskopf kinnitas telekanalile, et kõik oligi nii, nagu videos näha. "Täielik hullumaja! Proovidega oli võimalik väga lihtsalt manipuleerida või need lihtsalt ära viia," sõnas ta.

Weisskopf teatas rahvusvahelisele olümpiakomiteele (ROK) juba kuus kuud tagasi, et PyeongChangis käidi proovidega hooletult ringi, aga vastust polnud ta intervjuu tegemise ajaks saanud.

Spordijuristi Michael Lehneri sõnul on võimalik, et kõik PyeongChangis võetud dopinguproovid võidakse kuulutada õigustühiseks. "Kõik, mis seal dopingulaboris tehti, on kasutu. (Dopingu tarvitamisega vahele jäänud sportlastel) pole võimalik välja mõelda lihtsamat vabandust, millega ennast kaitsta."

Positiivse dopinguprooviga jäid olümpial vahele lühiraja kiiruisutaja Kei Saito, curlingumängija Aleksandr Krušelnitski, bobisõitja Nadežda Sergejeva ja hokimängija Žiga Jeglic. 

Videot on võimalik vaadata SIIT!