Koondise keskkaitsja Joonas Tamm teeb elu parimat hooaega.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
10. oktoober 2018, 00:01

Põhjas käinud Tamm: kindlasti mõtlesin, et karjäär võib hääbuda

„Sel hetkel meenus, et veel paar aastat tagasi olin Viljandi Tuleviku ründaja...“ kangastus Joonas Tamme silme ette mälupilt.

Oli august lõpp ja Eesti jalgpallikoondislase tööandja Sarpsborg alistas UEFA Euroopa liiga kvalifikatsiooni otsustavas ringis Tel Avivi Maccabi. 26aastane sportlane tõestas, et jalgpallis ei tohi mitte kunagi alla anda, sest tolles kaootilises ja ettearvamatus maailmas on kõik võimalik!

KARJÄÄRI TIPPHETK: Joonas Tamm (vasakul) tunnistas, et 3:1 võit Genki üle on senise karjääri üks säravamaid saavutusi. Järgmine plaan on Euroopa liigas play-off'i pääseda! Foto: Imago Sport/Scanpix

Karjäär oli hääbumas

Hüppamegi alustuseks 2015. aasta algusesse. Tamm oli viimased kaks hooaega mänginud peamiselt Rootsi tugevuselt kolmandas liigas, vahepeal jagus mänguaega ka sealses U21 meistriliigas. Tol aastal naasis ta aga kodulinna Viljandisse. Muuhulgas olid selja taga kogemused suurest Itaalia klubist Sampdoriast ja Rootsi tippsatsist Norrköpingust, kuid need pingutused jooksid liiva. Tamm jätkas karjääri kodulinna au ja uhkuse ehk Tuleviku ründajana.

„Kindlasti mõtlesin, et karjäär võib hääbuda. See oli väga raske aeg. Lisajõudu andis teadmine, et sain üle pika aja kodus olla. Jalgpallist eemal ühtegi muret ei olnud ja keskendusin korralikult spordile. Lõpuks õnnestuski Tuleviku eest palju väravaid lüüa. Suveks teadsin, et mul võimalus kuhugi edasi minna ja karjääri pärast enam eriti ei muretsenudki,“ meenutab Tamm. 

Kõikuvale sportlastee algusele pani omamoodi veidra pitseri Norrköpingu toonane peatreener Janne Andersson, kellest on tänaseks saanud Rootsi koondise juhendaja. Paljud mäletavad mehe tegemisi suviselt MMilt, kus tema hoolealused kaheksa sekka pääsesid. 

Kuigi Tamm palgati omal ajal nii Sampdoria kui ka Norrköpingu tipuründajaks, siis Andersson tegi ühel päeval Viljandi mehest keskkaitsja. „Alguses oli küll paha ja imelik tunne. Oled trennides ründaja ja järgmine kord pannakse hoopis kaitsesse. Harjusin küll kiiresti, aga alguses oli tõesti paha tunne. Tänase seisuga austan treeneri otsust. Ta ongi väga-väga hea treener.“

Elu näitab, et milleski ei saa kindel olla

Ometi ei tulnud ka uuel positsioonil läbilööki. Lisaks Rootsi tippklubile Norrköpingule käis Tamm proovimas ka Sylvia ja Trelleborgsi nime kandvates madalama liiga tiimides, kuid lõpuks leidis end ikkagi kodulinnas. Depressiooni ja masendust Tammele raskest ajast õnneks ei meenu: „Proovisin ikka positiivne olla. Tegin Viljandis väga palju lisatrenni, sest üldine treeningu tase polnud piisav, et kuskile jõuda,“ ütleb ta. 

2015. aasta suvel helistaski Flora peatreener Norbert Hurt ja kutsus Tamme Tallinnasse. Noor juhendaja nägi temas väravakütti, kuni hooaja lõpus toimus saatuslik harjutuskord. „Kuulusin trennis nn varumeeskonda, kes pidi mängima järgmise liigamatši põhikoosseisu vastu. Keegi oli vigastatud ja mind pandi kaitsesse. Mängisin hästi ja Norbert arvas, et peaksingi kaitsesse jääma. See juhtus hooaja lõpus ja järgmisel aastal alustasin juba põhikaitsjana.“

Kahel järgneval hooajal oli Tamm Flora tagaliini tugitala, kindel mees, kes mängis võtmerolli ka mulluse tiitlivõidu juures. Lisatreeningutele kulunud tunnid tasusid ära ja tänavu avaneski uus võimalus end piiri taga proovile panna: laenulepinguga liitus ta üheks aastaks Norra tiimi Sarpsborgiga, kellel oli muuhulgas välja võideldud koht Euroopa liigas. Suurepärane platvorm enda tõestamiseks ja Tamm võtabki olukorrast maksimumi. 

Norra kõrgliigas on tal kirjas 23 mängu, 2 väravat ja 1867 minutit. Euroopa liiga alagrupiturniiril kaotati avamängus 25 000 pealtvaataja ees 1:3 võõrsil Istanbuli Besiktasele, teises matšis alistati koduväljakul 3:1 Genk.

Kuigi see võib kõlada peaaegu utoopiana, siis Tamm tõestas, et Rootsi kolmandast liigast on võimalik Viljandi kaudu tippjalgpalli tagasi murda. „Meie alal ei tea mitte kunagi, mis edasi saab. Seepärast ei mõtle ma ka praegu eriti tulevikule. Elu on näidanud, et kunagi ei saa milleski kindel olla. Küll aga arvan, et tõenäoliselt ma enam kuskil ründajana ei mängi,“ ütleb Tamm. Tõsi, siinkohal käib jutt klubijalgpallist, sest Eesti koondises näeb peatreener Martin Reim Tamme nii ründaja kui ka kaitsjana. 

Eesti koondises on Joonas Tamme (keskel) arvel 23 mängu. Foto: Erki Pärnaku

Võtmesõna: lisatrenn!

Kuigi Tamme karjäär pole kulgenud lihtsalt, soovitab ta oma kogemuse pealt noortele igal juhul võimaluse korral piiri taha mängima minna. Ta ise läks Sampdoriasse juba 17aastaselt ja sai tõsise karastuse. „Kui oleksin nüüd samas olukorras, siis läheksin kindlasti uuesti! Nüüd teeksin lihtsalt mõned asjad teisiti,“ arutleb ta. 

„Olime Henriga (Henri Anier - toim) seal kahekesi ja elu oli üsna raske, näiteks ei rääkinud keegi inglise keelt. Võimalik, nüüd püüaks kiiremini itaalia keele ära õppida. Lisaks tahaks oma korterit, selle asemel, et koos 20 mängijaga hotellis elada. Kindlasti oleks pidanud juba siis rohkem lisatrenni tegema. Olen tagantjärele mõelnud, et ma ei hakanud esimesest päevast peale põhiründaja koha eest võitlema. Tegin trenni küll sajaprotsendiliselt, aga mu eesmärk polnud saada Sampdoria põhiründajaks.“

Mitmel korral kõlab vestlusest läbi võlusõna: lisatrenn. Kas seda tehakse Eesti jalgpallis liiga vähe? Tamm jääb mõtlikuks. „Tõsi, mängijad ei lähe ja ei murra Euroopas läbi. Lisatrenni peab tegema, kui midagi saavutada tahad. Kui klubis treening lõppeb, siis alati osa mängijaid arvab, et peaks jääma treenima. Just nemad jõuavad kaugemale.“ 

Välismaale minejatele on tal üks üsna konkreetne soovitus: esimesest päevast peale tuleb hakata võitlema põhikoosseisu koha eest, mitte hakata rahulikult sisse elama ja eluga harjuma. 

Nüüd teebki Tamm elu parimat hooaega. Euroopa liigas on Sarpsborg kahe vooru järel I-alagrupi liider: selja taga on valitsev Rootsi meister Malmö, tunamullune Türgi tšempion Besiktas ja Belgia tippklubi Genk.

***

Joonas Tamm

26aastane

  • 2008–2009 FC Viljandi
  • 2009–2010 Sampdoria (Itaalia)
  • 2009–2010 Flora
  • 2010–2013 Norrköping (Rootsi)
  • 2011 ja 2013 Sylvia (Rootsi, laenuleping)
  • 2013–2014 Trelleborgs (Rootsi)
  • 2015 Viljandi Tulevik
  • 2015–... Flora
  • 2018 Sarpsborg (Norra, laenuleping)

Eesti koondises 23 mängu ja 3 väravat

***

Nullist sai mõne aastaga 400 000

Joonas Tamme karjääri ilmestab hästi portaali Transfermarkt.de statistika. Andmebaas muudab pidevalt mängijate turuväärtust ning Tamme puhul on kõikumine olnud suur.

  • 200 000 eurot – 2009. aastal Sampdorias
  • 150 000 eurot – 2010. aastal Floras
  • 100 000 eurot – 2011. aastal Norrköpingus
  • 0 eurot – 2014. aastal Trelleborgsis
  • 50 000 eurot – 2015. aasta veebruaris Viljandis
  • 125 000 eurot – 2015. aasta juunis Viljandis
  • 150 000 eurot – 2016. aastal Floras
  • 175 000 eurot – 2017. aasta juunis Floras
  • 250 000 eurot – 2017. aasta novembris Floras
  • 400 000 eurot – 2018. aasta septembris Sarpsborgis

Tamme kommentaar: „Ma ei jälgi eriti seda portaali. Arvan, et need hinnad on üsna huupi pandud. Aga eks mingil määral ole siit ikka näha, kuidas senine karjäär läinud on.“

***

Keha katavad isikliku tähendusega tätoveeringud

Joonas Tamme puhul paistavad väljakul lisaks mänguoskustele silma ka keha katvad kunstiteosed. „Esimese tätoveeringu tegin Itaalias, aga enamik neist on Flora aegadest,“ meenutab ta. 

Joonas Tamme käsivarsi katavad mitmed tätoveeringud. Foto: AFP/Scanpix

Kas vastab tõele, et tätoveerimine tekitab väikestviisi sõltuvust? „Ma ei ütleks, et see sõltuvust tekitab... võib-olla natukene. Ma ei usu, et mul sõltuvus on, kuigi varsti peaks uuesti tegema minema.“ Tätoveeringute sügavamast tagapõhjast Tamm rääkida ei taha, kuid tunnistab, et „paar asja on minu jaoks suure isikliku tähendusega.“