Soome fännid kuu aega tagasi Turus peetud mängul Eestiga.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
12. oktoober 2018, 12:13

Soome politsei jalgpallimängu eel: eestlased on harjunud purjus soomlastega (4)

Ajaleht Ilta-Sanomat tegi tänase Eesti ja Soome jalgpallimängu eel - mida väisab kuni 3000 soomlast - juttu politsei esindajatega ning põhjanaabrite poolelt märkis Ismo Juvonen, et asju võetakse rahulikult ja eestlastele ei tohiks üllatusi tulla.

Juvonen vastutab Soome poolt üleeuroopalise projekti National Football Information Point (NFIP) asjus. NFIP on loodud infovahetuseks erinevate riikide võimuorganite vahel, eesmärk on korra tagamine rahvusvahelistel jalgpallimängudel.

"Eesti pool küsis meie käest Tallinna tulevate fännide arevu, samuti võimalikku riskigruppi kuuluvate fännide kohta," rääkis Juvonen. Samuti tuli teiselt poolt lahte politseinikke appi. "Nende roll on aidata tuvastada võimalikke probleemseid olukordi, vajadusel abistada tõlkimisel ja jagada Eesti kolleegidele vajalikke näpunäiteid," lisas politseiametnik.

Ehkki tegemist on kõigi aegade suurima välismängule reisivate Soome fännide hulgaga, ei pea Juvonen üritust kõrgesse riskigruppi kuuluvaks: "Pigem tuleb sellest mängust jalgpalli armastavate inimeste karneval."

Küll teavad soomlased hästi, et kui nende kaasmaalased sõidavad Tallinna, on sageli kaaslaseks alkohol. Juvoneni sõnul on eestlased harjunud soomlaste suurte massidega. "Siin pole midagi eriti erinevat võrreldes näiteks nädalavahetustega, mil toimuvad suuri turistide masse tõmbavad üritused. Eestlased on harjunud sellega, kui [purjus soomlased] tekitavad mõne vahejuhtumi."

Samas võtmes kõneles Taavi Kirss Eesti politsei poolelt. "Linnas ja staadioni läheduses on tavalisest rohkem politseinikke. See on jalgpallimaailmas tavaline olukord ning usume, et staadionil ja väljaspool seda tuleb hea atmosfäär," rääkis Kirss Ilta-Sanomatele.