Rait RataseppFoto: Jakob Meier
Spordivaria
15. oktoober 2018, 09:55

Lisaks pajatab Ratasepp, miks üks vanapaar ta närvi ajas.

Kanaari saartel 3600 km vändanud Rait Ratasepp: oleks ainult Eestis selline liikluskultuur…

Ultratriatleet Rait Ratasepp lõpetas reede õhtul Kanaari saartel 20päevase katsumuse, mis koosnes iga päev ühest täispikast triatlonist (3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,2 km jooksu). 

Väljakutsest endast saab pikemalt lugeda tänases Õhtulehes ilmunud intervjuust. Ent paar teistmoodi seika juhtus 20 päeva jooksul kah. 16. päeval tikkus üks vanapaar Ratasepa ujumisrajale ning seitsmendal päeval keeras auto talle laskumisel ette.

Tema tegemisi kajastava Facebooki lehe teatel oli eestlase kiirus tol momendil umbes 60 km/h ning kokkupõrke vältimiseks pidi ta vastassuunavööndisse tõmbama. Olukord lõppes õnnelikult ning Õhtulehega vesteldes jätkus Ratasepal sealse liikluskultuuri kohta ainult kiidusõnu.

"Tegelikult liikluse mõttes midagi ohtlikku polnud," meenutab ülalmainitud intsidenti. "Ta lihtsalt keeras tobedalt ette, oleksin saanud ilusti mööda, liiklus oli väga vaikne. Liikluse kohta tuleb öelda väga suuri sõnu. Oleks ainult Eestis selline kultuur…

Siin oli lust. Tundsin end 3600 kilomeetri jooksul nii turvaliselt, Eestis sellist asja ei kohta. Näide hea nähtavusega teelt: auto jõuab minu taha, võtab hoo maha, veendub täielikult, et kedagi ei tule ning et ei sega kuidagi mind ning seejärel lähe vaikselt mööda. See on väga kihvt, mujal sellist kultuuri ei kohta.

Basseinis oli see asi, et toimus kogemata topeltbroneering ühele rajale. Üks vanapaar ujus seal enne kella 8, seda oli varemgi juhtunud, aga kui hakkasin vette minema, siis ta hakkas seletama, et on maksnud selle raja eest vahemikuks 7.30-8.30. Pidin temaga maid jagama, mis häiris mu stardieelset protsessi.

Tal oli natuke tobe suhtumine. Umbes, et mina maksin, mina ei lähe kuskile. See ajas mind närvi, sest bassein oli tühi. Seal oli veel viis rada. Ütlesin, et tehke see 30 minutit kõrvalrajal. Et vahet ju pole. Aga ta räuskas edasi. Lõpuks hüppasin vette, et mina hakkan ujuma ja ajage see asi mu tiimiga selgeks. Siis nad läksidki registratuuri ja rahunesid maha."