Rapla korvpallimeeskonna mänedžer Jaak Karp. Foto: Martin Ahven
Korvpall
16. oktoober 2018, 15:49

Rapla meeskonna mänedžer Ballide tuurist: me ei tee seda mitte raha pärast, vaid korvpalli ja Rapla huvides (2)

Eelmisel nädalal ilmus teade, mis pani Eesti korvpallimaastiku kihama. Et AVIS UTILITAS Rapla võõrustab JBA (Junior Basketball Association) tähtede meeskonda – eesotsas kurikuulsate vendade Ballidega (LaMelo ja LiAngelo)-, tekitas nii positiivset elevust kui ka negatiivset vastukaja. Rapla meeskonna mänedžeril Jaak Karbil oli aga kindel plaan, miks ta säärase pakkumise vastu võttis.

"Rahaliselt saame mingisuguse killu, aga mingisugune suur teenimise koht see küll pole. Minu jaoks on eesmärk eelkõige Rapla korvpalli pildile toomine. Me oleme Rapla saadikud ja tahame, et kogu riik sellest kohast rohkem teaks," selgitas Karp Õhtulehele. "See matš peetakse korvpalli ja Rapla huvides."

Ta lisas: "Loodan, et seda mängu tulevad vaatama ka need, kes Rapla kodumängul varem käinud pole. Ehk saavad nad tänu sellele aimu, mis siin toimub. Tänane on kindlasti erinev tavalisest liigamängust, aga usun, et melu ja atmosfäär meenutab Rapla tavamängu. Äkki mõni tuleb pärast tänast ka liigamängu vaatama. Võib-olla isegi kaugemalt kui meie enda kodulinnast või vallast."

See tähendab, et täna saab näha ikkagi korvpalli mitte (ainult) sõud? "Nende mäng on kindlasti erinev sellest, kuidas oleme harjunud. Aga need kaks nooremat Ballide venda oskavad ikkagi korvpalli ka mängida," vastas Karp, kelle sõnutsi jookseb Rapla täna platsile põhikoosseisus.

"Otsustasime täiskoosseisuga minna, sest mängime ikkagi oma saalis, oma inimestele. Niikuinii oleks pidanud sel ajal kõva treening olema. Nüüd tuleb hoopis 4x10 minutit mängu – ei usu, et see meeste jaoks täiesti kasutu on," jätkas ta. "Me ei saa mängu laadaks lasta. Eelkõige on oluline terveks jääda ja peame olukordi võimalikult tõsiselt võtma. Aga muidugi on raske eeldada samasugust keskendumist nagu Eesti – Läti korvpalliliigas."

Karp tunnistab, et peatreener Aivar Kuusmaa oleks eelistanud tõsist harjutuskorda noorte jänkidega mängimisele, kuid ka temagi adub suurt eesmärki.

"Ilmselt veel neli aastat tagasi oleks teda veenda olnud väga-väga raske. Ega ta hinges seda ei poolda," nentis mänedžer. "Aga Aivar on hästi mõistlik treener, ta saab selle vajalikkusest aru. Ta tajub ringi, tänu millele on meil üleüldse võimalik tegutseda. Kõik saab alguse ala enda populaarsusest. Toetajate abi saab alguse sellest, kas pealtvaatajad on saalis või mitte."

Kuigi täna õhtul kell 19 Rapla Sadolini spordihoones algaval matšil on palju vastaseid, siis Karp end kriitikast häirida ei lase. "Sotsiaalmeedias kirujad ongi üldiselt sotisaalmeedias kirujad, mitte näkku ütlejad. Minu jaoks on see küll positiivne, tean täpselt, miks me seda teeme. Mis selles siis halba saab olla?“ küsis ta retooriliselt. "Ükskõik, mida teed, kõigele on kirujaid. See on möödapääsmatu."

Karbi sõnutsi jõudsid JBA mehed Raplasse eelkõige läbi heade suhete. Nimelt võtsid leedulased, kes maailmatuuri Euroopa osa koordineerivad, ühendust korvpalliliidu endise peasekretäri Karel Loidega, kes praegu juhatab ettevõtet FIFAA. Kuna firmal on hea suhe Rapla meeskonnaga, võttis ta mänedžeriga ühendust ning nõnda kokkuleppele saadigi.