Andres Sõber.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordiblogi
17. oktoober 2018, 15:59

Andres Sõber: tere tulemast argipäeva, Tartu! TTÜ peaks neile viiest mängust neli ära taguma (4)

Viimase kolme aastaga langes Tartu komanda raskesse olukorda, umbes nagu meie Tarvas. Ainukesed, kes päästsid, olid Tartu ülikool ja natuke ka Tartu linn. Ülikool ei suutnud rasket koormat vedada ja minu arust tegid nad õige käigu – aitab küll kallipalgaliste mängijate toomisest ja teeme noortevõistkonna!

Kõrvalt hakati nõudma profitiimi. Aga võistkonna tuumik ja keskus on ikkagi ülikool oma saalide ja mängijatega. Sponsoreid on vaja juurde leida, aga tõenäoliselt tahaks nad võistkonda ise kureerida. Ülikool tahab aga kõike ise teha. Samal ajal pole neil käes hoobasid, et ise sponsoreid juurde saada. Viimased kolm aastat näitasid seda.

Nüüd võibki öelda, et tere tulemast argipäeva, Tartu! Enam ei ole nii, et hõljute 800 000 ja miljoni euro vahel. Nüüd panete sama vinguga nagu Tarvas pani 10 aastat. Ainuke kellel on võimalusi, on Cramo, kes saab VTB kaudu suuri rahasid.

Tartu on langenud samasse punti Rapla ja TLÜ/Kaleviga. Kuigi Tartu korvpalli mõiste on endiselt suurem kui mujal. Hea variant on nende jaoks medal, aga Rapla ja väike Kalev võivad Tartule korralikke matse panna.

Eraldi teema on TTÜ (uue nimega TalTech – toim.), kes andis Tartule mängu ära. Neil on sel aastal materjali nii kõvasti, et hea korralduse puhul – pean silmas treeneripinki – on tegu medalimeeskonnaga. Minu arust on neil viis Eesti koondise korvpallurit: Jaan Puidet, Sten Olmre, Gregor Arbet, Toomas Raadik ja ma panen Levi Martin Giese’i ka koondise tasemele, eriti kui viimast koondist vaadata.

Sellel hooajal on vinge värk, sest üle pika aja pannakse treenerid proovile. Las Vene näitab Tartus, mis puust ta tegelikult on. Ja TTÜs Rait Käbin ka. Kui mina TTÜ peatreener oleks, siis ma ei seaks madalamat latti kui Eesti meistrivõistluste finaal. Mõnes mõttes on seal kõvemad poisid kui Tartul. Nad ei ole ju s***mad kui Rosenthalid, Kivid ja Eelmäed. Halloo, kurat! Nad peaks Tartule viiest mängust neli ära taguma.

Asi on Käbinis kinni. See on talle kõva katsumus, kas ta tuleb asjadega toime. Eelmisel aastal pani ta lati alt mürinal läbi, nüüd on tal pulgad käes. Palun väga, tee!

TLÜ/Kalev on Eesti-Läti liigas kolmas. Kui mõne tiimi vastu mul erilist sümpaatiat pole, siis nendele hoian küll pöialt. Eelkõige ikka Gert Kullamäe ja Martin Müürsepa pärast. Tundub, et neil on kõik liinid tasakaalus. Ma ei taha Gerdile ja Martinile pingeid peale panna, aga hea mängu korral võivad nad võita kõiki, välja arvatud Cramot.

Leemet Loik on ka kihvt kutt ja ega Ron Arnar Pehkalgi viga pole. Vanameister Talts aitab ka kaasa.

Valga on alustanud kõige kehvemini. Ega ma eriti palju nendest ei ootagi. Timo Eichfussi ja Martin Jurtomit, kes sinna läksid, tean ja tunnen väga hästi. Egert Hallerist pean ma lugu ja võib-olla tegi ta õigesti, et Hispaaniasse läks. Valga võib heal päeval Eesti-Läti liiga tagumisi võita, aga rohkemat seal küll sees ei ole.

Eilset Rapla ja Ballide tsirkust ma ei näinud. Tegin ise samal ajal tsirkust, panin Lääne-Virumaa meistrivõistlustel Kadrina Karudega Tapale ära. Poisid naersid, et omal ajal mängisin Kalevi ridades CSKA vastu ja eile õhtul NATO vägede vastu. Tapal olid kõvad kutid, mõni endine Tarvase mängija ja üks Pärnust. Aga võitsime neid kuue punktiga.

Andres Sõber jagab Õhtulehes korvpallimõtteid iga kahe nädala tagant.