HC Tallinna tegevjuhi Risto Lepa sõnul võiksid käsipallurid sporditegemise kõrvalt ennast ka vaimselt vormis hoida.Foto: Teet Malsroos
Käsipall
18. oktoober 2018, 19:10

Esimene käsipalli profiklubi Eestis. Või siiski mitte?

HC Tallinn teatas, et tulevast aastast saadakse iseseisva Eesti esimeseks professionaalseks käsipallimeeskonnaks. Eesti viimase aja teenekaima treeneri Kalmer Mustingu arvates see nii pole.

Kes või mis on spordis professionaal? Kõige laiemas mõistes on tegu atleediga, kelle jaoks on sport põhitöö. Ja üldiselt treenivad profid päevas kaks korda.

HC Tallinna tegevjuht Risto Lepp ütles, et järgmisel hooajal on nende mängijad muudest kohustustest vabad ainult suvise ettevalmistuse ajal. „Võimaldame neile vahendid, et nad ei peaks täiskoormusega muud tööd tegema, aga õppimine või osalise koormusega vaimne töö on mängijatele lausa soovitatav. Me ei taha kasvatada pallureid, kes muus elus hakkama ei saa.“

Teine tähtis punkt on eelarve. Lepa hinnangul arvestatakse tuleval aastal vähemalt 200 000 euroga, mida on kaks korda rohkem kui praegu. Ent Kalmer Mustingu juhendataval Põlva Servitil on kasutada samuti 200 000 eurot või isegi pisut rohkem. Ja Põlva klubi treenib koos ainult õhtuti.

„Profitiimi 200 või 250 000 euroga ei tee. Ükski mängija ei hakka 500 euro eest kaks korda päevas treenima. Et jõuda tasemele, kus Eesti klubid olid 10 aastat tagasi, peaks eelarve olema umbes 400 000. Siis võiks juba midagi nikerdama hakata. Aga isegi see on minimaalne summa,“ lausus Musting.

Jõujooned on muutunud

Ja nüüd Kalmer Mustingu ajalootund. „Ma ei taha kellelegi liiga teha, aga HC Tallinna juttudes on natuke palju vahtu. Minu hinnangul on vale väita, et tegemist hakkab olema Eesti esimese profitiimiga. 2000. aastate keskel tegutses sisuliselt profimeeskonnana Chocolate Boys ja 2000ndate lõpus ka Serviti. Meil oli toona tiimis 15-16 pallurit, kellest peaaegu kõik käisid nädalas kaheksa-üheksa korda trennis. Kõiki tiitleid ei saa nii lihtsalt endale võtta. Sellega olen ma muidugi nõus, et pikka aega pole Eestis sellist meeskonda olnud.“

Kalmer Musting. Foto: Aldo Luud

Risto Lepp nõustub, et superklubi HC Tallinna puhul vähemalt esialgu oodata ei ole. Plaan on jätkata tugevuselt kolmandas eurosarjas ehk Challenge Cupis, mille eelringis jäädi eelmisel nädalal alla Kosovo klubile Kastrioti. „Mängijad on selle hooaja tulemustega mulle tõestanud, et neis on sisu. Edasise arengu huvides pole muud võimalust, kui astuda järgmine samm.“

Lepp viitas asjaolule, et praegu juhib Eesti meistriliiga tabelit just HC Tallinn, muuhulgas on võidetud ka Servitit.

Musting loodab, et kevadeks on Põlva esindusklubi paremas hoos, sest Roman Aizatullov ja Sergei Lutšenko vigastasid raskelt põlve. Mõlemad olid Põlva võtmemängijad ja neile on vaja leida asendused.

„Aga loomulikult on HC Tallinn teinud kõva sammu edasi. Jõujooned on muutunud. Nad on kindlasti suured medalinõudlejad, aga millist värvi medal võiks neile kõige reaalsem olla, on praegu vara öelda,“ lisas Musting.

HC Tallinna peatreener Jüri Lepp ütles, et aastate jooksul võiks klubi jõuda miljonilise eelarve peale. Sellega oleks võimalik mängida Meistrite liigat, nagu teeb Soome käsipalli valitseja Riihimäki Cocks.

„Miljoniga saab teha suuri asju. Käsipalli õnn on see, et mängijad pole väga üle makstud. Maailma parimad teenivad umbes 50 000 - 80 000 eurot kuus,“ märkis ta.

Jüri Lepp. Foto: Stanislav Moškov