Iraani naised tribüünidel kaasa elamas. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
18. oktoober 2018, 19:50

37aastase vahe järel staadionile pääsenud Iraani naised põhjustasid riigis kaose

Ligikaudu 100 Iraani naist sai teisipäeval oma silmaga näha, kuidas nende kodumaa meeste jalgpallikoondis alistas koduväljakul 2:1 Boliivia. Kuigi meile tundub selline sündmus tavapärane, siis Iraanis nägid naised viimati jalgpalli 37 aastat tagasi. 

Nimelt ei lubata alates 1979. aasta Islami revolutsioonist naisterahvaid enam jalgpallimängudele ning viimane teadaolev vahejuhtum naisterahva staadionil viibimisest pärines 1981. aastast.

Uudisteagentuuri ILNA väitel tehti seekord erand mängijate sugulastele. Viimastel aastatel on Iraan vähehaaval lihtsustanud naistele kehtivaid reegleid, sealhulgas ka spordikeelde. Nii lubatakse naisi vähehaaval juba ka võrk- ning korvpallimängudele, kuid Brüsselis elava naisõiguslase Darja Safani sõnul on see kõik vaid näiline. 

"Senikaua, kuni naised ei saa jätkuvalt pileteid osta, ei saa me staadionikeelu kadumisest ju rääkida. Nad käituvad võrkpallis samamoodi, nad lihtsalt valivad välismaailma survel mõned ükskikud naised, keda mängule lubada. See on kõik üks suur trikk," leidis Safani. 

Kuigi suur osa maailmast tundis Iraani naiste üle rõõmu, ei tähenda see, et nende elu edaspidi lihtsamaks läheks. Nimelt on konservatiivsemad iraanlased jätkuvalt seda meelt, et ka nendele vähestele naistele tuleks spordi vaatamine ära keelata. Sama meelt on ka Iraani justiitsminister Mohammad Jafar Montazeri. 

"Nagu ma olen aru saanud, siis viibisid naisterahvad eile (teisipäeval - toim) Azadi staadionil. Me oleme moslemiriik, me oleme moslemid. Luban, et hoolitseme kõikide nende töötajate eest, kes lasid naistel staadionile siseneda. Kui naine läheb staadionile poolalasti meest vaatama, siis viib see patuni," vahendab agentuur Mehr mehe sõnu. "Kui see uuesti juhtub, palun prokuratuuril sekkuda."