Vladimir Klitško Atlanta olümpiamängude kuldmedaliga. Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
19. oktoober 2018, 16:17

Olümpiapoksi ähvardab katastroof! Kalle Klandorf: tegemist on äärmiselt tõsise ohuga (2)

Olümpiaajaloo üks traditsioonilisemaid võistlusalasid ehk poks on sattunud ohtu ning tulevikus võib juhtuda, et kuulsaim kahevõitlusala visatakse hiljutiste skandaalide tõttu suurvõistluse programmist välja.

Möödunud nädalal kohtusid Roomas 25 Euroopa poksiföderatsiooni, nende hulgas ka Eesti poksiliit ja selle esindaja Jelena Kalbina, et kindlustada ala tulevik, mille suurimateks staarideks on olümpial kuldmedalid võitnud Muhammad Ali, Vladimir Klitško ning tänane publikumagnet Anthony Joshua.

Mõni aeg enne möödunud nädala kriisikoosolekut andis rahvusvaheline olümpiakomitee teada, et ei toeta rahvusvahelise poksiliidu (AIBA) otsust määrata selle tulevaseks juhiks usbekki Gafur Rahimovit. Nimelt avastas USA rahandusministeerium, et mees on otseselt seotud organiseeritud kuritegevusega. Veel enamgi, teda peetakse Usbekistani suurimaks heroiinikäitlejaks.

Anthony Joshua krooniti 2012. aastal olümpiavõitjaks. Foto: AP/Scanpix

Probleemi keskmeks on kujunenud olukord, kus järgmisel kuul toimuval AIBA kongressil valitakse hetkeseisuga uueks AIBA juhiks just Rahimov, sest ta on ainus kandidaat sellele ametipositsioonile. Et seda ei juhtuks, on olümpiakomitee katkestanud hetkel AIBAga igasuguse suhtluse ning andnud selge märguande, et kui kriminaal Rahimov järgmisel poksiliidu suurkongressil (mis toimub 2. ja 3. novembril Moskvas) uueks presidendiks valitakse, jääb poks 2020. aasta Tokyo olümpiamängudelt välja.  

Tekkinud skandaali üheks osaks on ka kahtlus, et Rahimov kasutas ainukandidaadiks saamisel ebaseaduslikke võtteid. Et AIBA presidendi kohale kandideerida, peab soovijal olema vähemalt 20 poksiriigi toetus. Ainsana sai need hääled kokku Rahimov. Ometi on tänaseks selgunud, et lisaks Rahimovile pidi vähemalt 34 toetushäält saama ka kasahh Serik Konakbajev, kuid kummalisel kombel ei jõudnud tähitud kirjad koos tema poolthäältega õigeks ajaks AIBA peakontorisse. Konakbajev kaebas AIBA ja Rahimovi selguse saamiseks kohtusse.

Euroopa ning Eesti poksiliidud avaldasid möödunud nädalal Roomas toimunud koosviibimisel poolehoidu just Konakbajevile. Püsib lootus, et kasahh saab õiguse kandideerida novembri alguses Rahimovi vastu. Ühtlasi kutsusid Euroopa poksiliidud üles olümpiakomiteed suhtlust taasalustama.

“Tegemist on äärmiselt tõsise ohuga, sest olümpiapoks riskib hetkel suurvõistlustelt eemale jäämisega,” tõdes ka poksiliidu president Kalle Klandorf.

Kui poks peaks olümpialt välja jääma, tähendaks see alale katastroofi. Nimelt moodustab paljude poksiliitude eelarve just ROKi toetus – näiteks Hollandi poksiliidu aasta eelarvesse panustab ROK tervelt 70 protsenti. Lihtne järeldus – amatöörpoks sureks sellise raha kadumisel madalmaadest. Ka Eesti poksile tähendaks see suurt lööki.

Eesti poksiliidu president Kalle Klandorf. Foto: Toomas Tatar