LÄKSIME! Tartu on hooaega kõige kindlamalt alustanud.Foto: Aldo Luud
Võrkpall
21. oktoober 2018, 20:50

Tartu naudib lendstarti, Pärnu üha komistab

Võrkpalli Eesti-Läti ühisliigas lõpetati viimaks lõunanaabrite ülemvõim ning pärast viiendat vooru haaras liidriohjad enda kätte Tartu Bigbank. 

Kui keegi oleks Tartu peatreenerile Andrei Ojametsale hooaja eel öelnud, et nädal, kus teda ootab ees kodumäng Pärnu ning võõrsil lahing Limbažiga, kujuneb tema meeskonnale lihtsaks, oleks ta ütleja suure tõenäosusega kassi saba alla saatnud. Ometi just selliseks möödunud seitsmepäevak taaralinlaste jaoks kujunes. 

Kui liigatabeli punase laterna Limbaži 3:0 alistamist võib pidada ootuspäraseks, siis möödunud neljapäeval Pärnust üle sõitmist kohe kindlasti mitte. Ojamets igirivaali kolkimisest aga suurt numbrit ei tee. 

„See mäng toimus nädala sees ja need on alati veidi teistsugused. Eriti nende jaoks, kes tööl käivad. Meie olime kodusaalis ega pidanud sõitma. Jah, me tegime teatud asju hästi, näiteks servis ja blokis (Tartu lõi 16 pallinguässa – K.J.), kuid lasime esimeses geimis lubamatult jala sirgeks ja ootasime ikkagi neid järele,“ meenutas juhendaja 3:1 võiduga lõppenud kohtumist. 

Hooaja algus on Bigbanki jaoks olnud väljakutsuv – esimeses neljas voorus tuli rinda pista kohe Eesti esiklubidega (Saaremaa, Pärnu, Rakvere, Selver), kuid seda saadi teha kodusaalis. Koduseinte eelis? Kindlasti, kuid ka selle kohta on Ojametsal oma arvamus. 

„Ega see päris normaalne ole, et meil esimeses ringis ainult kolm võõrsilmängu on. Mõistan, et ajakava koostamine pole lihtne, aga meil tekib vahepeal kahekuine (detsember ja jaanuar - toim) paus, kus üldse kodusaalis ei mängi,“ põrutas Ojamets.  

Tartu meeskonna hea hoog hooaja alguses on seda hämmastavam, sest neil puudub selleks reaalne vajadus. On nemad „suurest triost“ ju ainsad, kes järgmisel kuul euromänge ei pea. Küll teevad seda Saaremaa ja Pärnu. 

Pärnakad, kellel oli tänavu juba viie vooruga ette näidata sama palju kaotusi kui mullu terve hooaja peale, olid nädalavahetusel hädas ka TalTechi meeskonnaga. 

„Esimeses kahes geimis õnnestus meil sisuliselt kõik, kuid siis hakkas käest ära minema. Meil on tänavu see viga, et kui minema hakkab, siis ei saa enam sabast kinni. Samas kui ise läheme, siis ei saada meilt. Käsi kullas või see teine asi mullas,“ oli Avo Keele lühikokkuvõte 3:1 võidumängust.

"Üldine foon on, et me pole saanud mängu piisavalt voolavaks ja meil võivad tekkida ootamatud probleemid. Mõnikord tundub, et  teeme kolme puutega kõik selleks, et punktist asja ei saaks," jäi juhendaja nõutuks. 

Kas praegusest seisust (2 võitu, 3 kaotust) tasub veel unistada põhiturniiri võidust? "Kaine meel ütleb, et mõnest järgnevast kaotusest meil hooaja jooksul pääsu pole, seega hetkel on tõesti juba raske pretendeerida põhiturniiri võidule. Hetkel lähtun sellest, et meeskonna mängu üldiselt paremaks saada," sõnas kogenud peatreener. 

On sellest ka abi, et tibusid loetakse alles kevadel? "See on liiga tark treener, kes niimoodi asju ajastada oskab. Iga treener tahab ikkagi, et võistkond kohe hästi mängima hakkaks, mitte alles kevadel. See lause, et "küll me kevadel" on pigem enda lollitamine," leidis Keel. 

Ka saarlastel on mullune kaotustenorm tänavu juba saavutatud, kuid nädalavahetusel süstiti tiimi eneseusku 3:0 võiduga senise liidri RTU üle. 

Eesti-Läti võrkpalliliiga turniiritabel:

1. Tartu Bigbank (12 punkti, 4 võitu, 1 kaotus)

2. RTU/Robežsardze (12, 4-1)

3. Tallinna Selver (11, 4-1)

4. Saaremaa (9, 3-2)

5. Rakvere (9, 3-2)

6. Daugavpilsi Ülikool (9, 3-3)

7. Jekabpilsi Luši (8, 3-3)

8. Pärnu (7, 2-3)

9. TalTech (2, 1-4)

10. Jelgava Biolars (1, 0-2)

11. Limbaži (1, 0-5)