Kaader videostFoto: Wayworn Wanderer/YouTube
Maailm
23. oktoober 2018, 15:14

Prantsusmaal on õpetajad kimpus koolikiusamisega: terve 7. klass kirjutas alla õpetaja tapmisähvardusele (33)

Nädalavahetusel jõudis sotsiaalmeediasse video, millel näha, kuidas Pariisi lähedal asuva Créteili kooli õpilane sihib relvamulaažiga laua taga istuvat õpetajat, käskides samal ajal ohvril oma pead liigutada. Kui õpetaja näis kivistunud, siis ründaja klassikaaslastele tegi situatsioon nalja.

Juhtunu valguses on Prantsusmaa kooliõpetajad jaganud ka enda sarnaseid kogemusi, postitades oma lugusid Twitterisse märgusõnaga #PaDeVague ehk „tagajärgedeta“. Postitusi on võrreldud Hollywoodist alguse saanud liikumisega #metoo.

Selgus, et paljudele õpetajatele on videost nähtud olukord tuttav, vahendas Euro News. Enamikel juhtudel päädib asi sellega, et pedagoog jääb ilma koolipoolsest toetusest. 

Näiteks kirjutas üks õpetaja, kuidas teda on ähvardatud pärast kooli läbi peksta. „Sellele ei järgnenud mingeid sanktsioone,“ sõnas ta. Teine kirjeldas aga oma kolleegi läbielatud juhtumit, kus terve 7. klass oli alla kirjutanud õpetaja tapmisähvardusele. „Ta ei saanud mingit tuge,“ ütles sõnavõtnu.

Kooli juhtkonnapoolne osavõtmatus on läbiv kõigis lugudes, märgib väljaanne. 

„Soovin, et oleksin saanud abi, kui üks õpilane mind mõned aastad tagasi koridoris läbi peksis,“ tunnistas keegi. „Kuid juhtkond ei visanud teda isegi koolist välja. Mulle aga öeldi, et ma ei peaks seda nii tõsiselt võtma. Selline on reaalsus.“

Esmaspäeva hommikuks oli #PaDeVague teemapüstituse alla postitatud üle 7000 loo.

President Emmanuel Macron kommenteeris probleemi järgmiselt: „Õpetaja ähvardamine on lubamatu. Palusin haridusministril ja siseministril kasutusele võtta kõik vajalikud meetmed sanktsioonide kehtestamiseks, et sellised juhtumid meie koolidest kaoks.“