Edaspidi lehvitatakse ruudulippu ainult sümboolselt. Foto: AP/Scanpix
Vormel 1
23. oktoober 2018, 17:53

Vormel 1 sari pühib ruudulipu igaveseks ajalukku. Osaliselt

Rahvusvahelise autospordiliidu (FIA) nõukogu otsustas Pariisis toimunud nõupidamisel kaotada järgmisest aastast vormel 1 sarjast ruudulipu traditsiooni. 

Selle asemel hakkab võidusõidu lõppemisest märku andma must-valge foor (loe: ruudulipufoor), mis stardi-finiši-sirgel eksisteerib. Seega kas ruudulipu traditsioon visataksegi niisama ajaloo pürgikasti? Ei.

Traditsioonide huvides jäädakse lippu jätkuvalt edasi lehvitama, kuid seda sümboolselt. Reeglimuudatus on vajalik, et vältida olukordi, kus liiga agar lipulehvitaja sõitjaid segadusse ei ajaks, nagu juhtus tänavusel Kanada GP-l. 

Montrealis toimunud võidukihutamisel lehvitas modell Winnie Harlow kommunikatsioonierrori tõttu ruudulippu liiga vara, mistõttu tekkis sõitjate seas segane olukord, kus piloodid ei teadnud, kas võidukihutamine tõepoolest lõppes või mitte. 

"Mustvalge foor on tegelikult kasutuses olnud juba kolm aastat, kuid siiamaani on see lippu duubeldanud," sõnas FIA vormel-1 sarja võistluste direktor Charlie Whiting. "Edaspidi hakkab aga see [foor] olema ametlikuks märguandeks," lisas britt, kes kinnitas et Montreali GP-l juhtunu mõjutas otsuse vastu võtmist.