Epp Mäe ja Ahto Raska.Foto: Martin Ahven
Maadlus
23. oktoober 2018, 19:50

Hoolimata suurest kaotusest medali eest heitleva Epp Mäe treener: vormi taha ei jää Epul midagi

Maadluses tihtipeale riukalikuks kujunev loos tõi Budapestis peetavat maadluse MMi alustanud Epp Mäele teisipäeva hommikul vastu kolmekordse maailmameistri Adeline Gray. Naiste raskekaalus (-76 kg) osalev Mäe kaotas tituleeritumale konkurendile 0:10 ja võis puhkama minna. Õhtul sai ta aga hea uudise, sest Gray jõudis finaali ja nii saab Mäe lohutusringides heidelda pronksmedali eest.

Avaringis kohtus 2015. aasta MMil pronksi võitnud Mäe 34aastase Blessing Onyebuchiga (Nigeeria), kellel pole suurtelt tiitlivõistlustelt väärismetalli ette näidata. Kindel võit eestlannale? Siiski mitte...

Onyebuchi alustas matši tunduvalt aktiivsemalt ja läks punktidega 6:0 ette. Mäe vähendas kaks minutit enne lõppu kaotusseisu 6:7 peale. Seejärel läks Onyebuchi uuesti 13:8 ette, aga 1.14 enne lõppu suutis Mäe vastase haarde murda ja Mäe surus Onyebuchi matile selili. See tähendas automaatset võitu.

Kuigi videopildist tundus, et Mäe polnud nigeerlanna aktiivseks alguseks valmis, siis treener Ahto Raska sõnul see nii polnud.

“Teadsime, et ta on tugev ja pikkade kätega. Aga ta tuli nii hästi peale, et polnud midagi teha. Seejärel läks maadlus lahtisemaks. Lõpus oli Epp lähedal selili jäämisele, aga suutis vastu keerata ja hoopis vastase selili suruda,” rääkis ta.

Kaheksandikfinaalis astus koos Mäega matile niisiis Gray. Kobava alguse järel pani ameeriklanna Mäe kõhuli ja läks 2:0 ette. Suur vahe tuli sisse teisel kolmeminutilisel perioodil.

“Nii esimesel kui ka teisel perioodil oli paar olukorda, mille Epp oleks saanud enda kasuks pöörata. 0:4 asemel oleks seis võinud olla 2:2. Kui Epp oli 0:4 taga, tegi ameeriklanna kaks jalaristi ja lõpus hüppas Epp ise jalga. Sinna see matš läks. Aga tuleb tunnistada, et vastane oli parem,” ütles Raska ja avaldas lootust, et Mäe saab ennast kolmapäeval uuesti tõestada.

Nii läkski. Gray alistas veerandfinaalis 7:6 Kasahstani esindaja Elmira Sõzdõkova ja poolfinaalis 3:1 Rio olümpiakulla Erica Wiebe (Kanada). Lohutusringis kohtub Mäe esmalt Sõzdõkovaga ja edu korral Wiebega. Kanadalanna on Mäe jaoks tuttav vastane – 2014. aasta MMil jäi eestlanna peale 7:3, aga Rio olümpial oli 8:3 parem Wiebe.

Kuigi teisipäevased matšid ei näidanud, et Mäe oleks väga heas seisus, siis Raska hinnangul vormi taha midagi ei jää. “Midagi tegemata küll ei jäänud. Viimased laagrid läksid väga hästi ja võhma Epul on,” kinnitas ta.

Põhjust juubeldada oli soomlastel, sest Raska õpilane Petra Olli pääses kaalukategoorias -65 kg finaali.