Invaru juhatuse liige Kadri TiidoFoto: Erakogu
Liigume
24. oktoober 2018, 18:08

Eesti suurim abivahendikeskus laieneb Lõuna-Eestisse

Hooldus-põetus ja liikumisabivahenditele spetsialiseerunud abivahendikeskus Invaru avab novembris Tartu kesklinnas oma esinduse. Seni üle Eesti kaheksa linna esindustes toimetanud abivahendikeskusest saavad edaspidi vajalikke lahendusi ka Lõuna-Eesti abivajajad.

Invaru juhatuse liikme Kadri Tiido sõnul otsustati avada esindus Tartus eeskätt tänu positiivsele tagasisidele neilt, kes on Invaruga juba eelnevalt kokku puutunud. "Oleme tegutsenud abivahendite valdkonnas juba üle 25-aasta ning kohtunud selle aja jooksul paljude Lõuna-Eesti inimestega, kes ootavad oma kodupiirkonda korralikku abivahenditeenust,” selgitas Tiido.

“Kuigi meie esindused on täna valdavalt Põhja- ja Lääne-Eestis, oleme teinud pidevalt koos terapeutide ja tehnikutega koduvisiite ka Lõuna-Eesti abivajajate juurde. Saadud positiivne tagasiside nii meie abivahendite valikule kui ka teenustele pani meid juba mõnda aega tagasi mõtlema võimalusele avada ka siin abivajajatele korralik abivahendikeskus,” selgitas Tiido. “Täna käib töö ruumide ettevalmistamiseks ning meeskonna koolitamiseks, et saaksime avada novembris oma uue esinduse uksed Tartu kesklinnas.”

Tartu uus abivahendikeskus pakub Tiido sõnul lahendusi nii eakatele kui ka pere pisematele. “Meie esinduses on võimalik tutvuda kohapeal erinevate liikumisabivahenditega - alates keppidest ja karkudest kuni tugiraamide ja ratastoolideni. Samuti on esinduses näidistooted ka teisteks vajalikeks elutoiminguteks - näiteks potitoolid ja vanniabivahendid eakatele, kes ei saa enam oma tavapärases WC-s või vannitoas hakkama,” tõi Tiido näiteid.

Abivahendikeskusest leiavad Tiido sõnul lahenduse ka inimesed, kes seisavad silmitsi uue olukorraga, mis tuleneb vajadusest hakata hooldama oma lähedast.

“Tänapäeval on palju mugavaid abivahendeid, mis hooldaja elu oluliselt lihtsamaks teevad,” lisas ta. Tiido sõnul on hea meel tõdeda, et üha enam inimesi julgeb tulla abivahendikeskusesse nõu küsima ka seoses uriinipidamatusega. “Klienditeenindaja abiga saab valida välja sobiva pidamatustoote, alates lihtsatest sidemetest kuni täiskasvanutele mõeldud püksmähkmeteni. Vajadusel saab esialgu soetada prooviks paar mähet ka ühekaupa,” kirjeldas ta.

Vajalikke lahendusi leidub abivahendikeskuses ka neile, kellele on arst või füsioterapeut soovitanud kasutada näiteks insuldist taastumiseks massaažipalle või erinevaid olmeabivahendeid. Vastsündinutele ja värsketele emadele leidub aga erinevaid vahendeid, alates beebikaalust kuni rinnapumbani, ning neid saab soovi korral väljaostmise asemel ka üürida.

“Kuna abivahendite valdkond areneb kiires tempos, ei teata sageli kõiki uusi võimalusi ja lahendusi, mida saab erinevate murede lahendamiseks kasutada. Julgustan kõiki abivajajaid ja nende lähedasi selleks kohapeal teeninduses nõu küsima ja konsulteerima,” sõnas Tiido.

Uus abivahendikeskus hakkab asuma Tartu kesklinnas aadressil Narva mnt 27a. Esimesel korrusel asuvatesse teenindusruumidesse pääseb ka liikumisabivahendiga, samuti on külastajatel võimalik abivahendikeskuse kõrval parkida või kasutada esindusse jõudmiseks mõnda lähedalasuvatest ühistranspordiühendustest. Esindus avatakse kõigile külastajatele novembrikuu jooksul.

Eesti suurimat abivahendikeskust Invaru külastab üle Eesti kaheksas linnas asuvates teeninduspunktides igal kuul enam kui 10 000 abivajajat. Lisaks abivahendite pakkumisele tegeleb Invaru ka üüriabivahendite puhastamise, hooldamise ja desinfitseerimisega ning jagab nõu abivahendite õigeks kasutamiseks.