Ott Tänak.Foto: Robin Roots
WRC
24. oktoober 2018, 20:17

ÕL KATALOONIAS | Ott Tänak: Ogier'le ja Neuville'ile kaotamine pole võimalus (1)

Homme saab avapaugu Kataloonias sõidetav Hispaania MM-ralli. MM-tiitli eest heitlev Ott Tänak sõnas ralli eelõhtul, et tema esimeseks eesmärgiks on Sebastien Ogier'st ja Thierry Neuville'ist eespool lõpetada. "Siis on meil Austraalias veel tiitlivõimalus," kostis Tänak.

MM-sarjas praegu kolmandat kohta hoidva piloodi sõnul läksid Hispaania ralli eelsed testid hästi. "Ei midagi erilist, aga ettevalmistus on hea. Usun, et oleme võimelised võidu või poodiumikoha eest võitlema. Aga kunagi ei tea, nädalavahetus on pikk," sõnas saarlane.

Tänak toonitas, et nad peavad koos kaardilugeja Martin Järveojaga kindlasti kõvasti pingutama, et Neuville'ist ja Ogier'st eespool olla. Ta jätkas: "Kui peame selleks riske võtma, siis muidugi teeme seda, sest neist tahapoole jäämine pole võimalus." Tänak tunnistas, et tema positsioon pole MM-arvestuses kõige kergem ning isegi kui eestlased suudavad hooaja kahel viimasel rallil triumfeerida, pole tiitlivõit nende kätes.

Toyota piloot ei salga, et kui reedese päeva - siis sõidetakse enamasti kruusal - lõpuks kaotatakse liidrile 30 sekundiga, on seda vahet nädalavahetusel sõidetavatel kiiretel asfaltteedel vaat et võimatu tagasi teha. "Prioriteet on olla reede õhtuks esikoha võitluses. Pluss-miinus kümme sekundit on okei," lausus Tänak.

Mõned ilmatargad lubavad nädalavahetuseks kehva ilma, kuid Tänaku hinnangul võib vihm olukorra huvitavaks teha juhul, kui sademeid tuleb päeva keskel. "Kui terve päev vihma sajab, pole see midagi erilist," lisas ta.

Kataloonias on lisaks tavapärastele ekipaažidele võistlustules ka üheksakordne maailmameister Sebastien Loeb, kes teeb Hispaanias oma hooaja kolmanda stardi. Nii mõnigi kihlvekontor on Loebi seadnud soosikute sekka. "Tal on kindlasti parim stardipositsioon. Ma ei kahtlegi, et ta seda kruusa peal hästi kasutab," viitab Tänak tõigale, et Loeb ja tema kaardilugeja Daniel Elena lähevad ralli esimesel täispikal võistluspäeval rajale WRC-masinate hulgas viimaste seas. "Ilmselgelt on Citroen alati olnud parim auto asfaldil, Loebi võimalused on head. Aga kuidas minema hakkab, seda ma öelda ei oska," rääkis Tänak.

Hispaania MM-ralli algab homme kell 19.08, kui Barcelonas sõidetakse 3,2 km pikkune publikukatse.

MM-sarja üldseis kaks etappi enne hooaja lõppu

1. Thierry Neuville (Hyundai) 189, 2. Sebastien Ogier (M-Sport) 182, 3. Ott Tänak (Toyota) 168, 4. Esapekka Lappi (Toyota) 104, 5. Jari-Matti Latvala (Toyota) 98.

Punktisüsteem: 1. koht 25 punkti, 2. koht 18, 3. koht 15, 4. koht 12, 5. koht 10, 6. koht 8, 7. koht 6, 8. koht 4, 9. koht 2 ja 10. koht 1. Punktikatsel jagub punkte esiviisikule, kellest parim saab 5 punkti. Teistele jääb vastavalt 4, 3, 2 või 1 punkti.