Ott Tänak ja Martin Järveoja tegid reedel parimat tööd.Foto: Scanpix/AFP/Pau Barrena
WRC
26. oktoober 2018, 21:20

ÕL KATALOONIAS | Jokkerid võivad nädalavahetusel kaarte segada

Täna sai Kataloonias hoo sisse Hispaania MM-ralli, pärast mille esimest täispikka võistluspäeva hoiavad liidrikohta Ott Tänak ja Martin Järveoja. Toyota ekipaaž on liikumas hooaja viienda võidu suunas, sest lähimaid jälitajaid Dani Sordot ja Carlos del Barriot edestatakse 26,8 sekundiga, mida on nädalavahetusel sõidetavatel kiiretel asfaltteedel eestlaste vastu üksnes sõiduga vaat et võimatu tagasi teha.

Reedese kaks esimest katset andsid mõista, et Tänaku kõige suuremaks konkurendiks saab olema eestlase meeskonnakaaslane Jari-Matti Latvala. Soomlane oligi ralli neljandal katsel kihutamas liidripositsiooni suunas, kuid tema võidulootustele pani põntsu üks paremkurv umbes 10 km enne finišit.

Latvala autol lõhkes rehv, mistõttu eelviimases ajapunktis lähimat jälitajat 12,9 sekundiga edestanud kogenud piloot kaotas katse lõpus kiireimat aega näidanud Andreas Mikkelsenile tervelt 39,3 sekundit.

Ehkki saarlase võidu võib suure tõenäosusega väärata vaid sõiduviga või tehniline probleem - sülitame nüüd kõik koos üle vasaku õla -, pole rallimürgel Kataloonias põrmugi igav. On ju tegemist esimese MM-ralliga sel hooajal, kus teoreetiliselt võib selguda maailmameister!

99,9% kindlusega seda aga ei juhtu. Reedel esimesena rajale läinud Thierry Neuville on langenud raskesse seisu. Vähe sellest, et MM-sarja üldarvestuses temast enne Hispaaniat kõigest seitsme punkti kaugusel olnud Sebastien Ogier on belglasest kiiremini liikumas, hoiab ta pärast avapäeva kõigest üheksandat kohta. Kui konkurendid teel püsivad, pole Neuville'il ka kuhugi eriti tõusta, tagantpoolt hingab talle kuklasse asfaldil head minekut näidanud Esapekka Lappi (+7,7).

Eeldame, et õnnetusejumal naeratab Kataloonias rallimeestele ning nädalavahetusel suudavad kõik probleemideta oma võimeid näidata. Kuid isegi siis kerkivad õhku kaks jokkerit, mis võivad laupäeval ja pühapäeval ralli üldseisu tublisti muuta.

Esmalt tuleb pilgud pöörata ilmataadi poole. Nagu ikka, on meteoroloogide ennustused erinevad ning oma silm lõpuks kuningas, ent laupäevaks ennustatakse sisuliselt terve päeva kestvat vihmasadu. Mõnedel andmetel on sademeid oodata ka pühapäeval.

Vihmal on potentsiaal kaarte korralikult segada. Piisab vaid sellest, kui üks ekipaaž jääb katsel tugeva ja teine nõrgema saju kätte ning nõnda ongi võimalik minetada kuldaväärt sekundeid.

Teiseks kaartide segajaks on tiimikorraldused. Võib mürki võtta, et kui Andreas Mikkelsen ja Dani Sordo on pühapäeval meeskonnaliidrist Neuville'ist eespool, palutakse neil belglase selja taha kukkuda. Sama kehtib ka M-Spordi kohta, ehkki Sebastien Ogier võib Elfyn Evansist ka sõiduga mööduda, sest meeste vahe oli reede lõpuks vaid 9,7 sekundit.

Hispaania MM-ralli jätkub homme ning esimene katse algab kell 9.23. Õhtulehe spordiveebist aadressil sport.ohtuleht.ee on võimalik jälgida põhjalikku otseblogi, samuti toome teieni uudiseid otse Katalooniast.

Hispaania MM-ralli

1. Ott Tänak (Toyota)
2. Dani Sordo (Hyundai) +26,8
3. Elfyn Evans (M-Sport) +29,7
4. Sebastien Loeb (Citroen) +30,2
5. Jari-Matti Latvala (Toyota) +37,6
...
7. Sebastien Ogier (M-Sport) +39,4
9. Thierry Neuville (Hyundai) +59,7