VÕIT! Lisaks mängule pakkusid Jokerit fännidele elamuse ka sõuga. Foto: Teet Malsroos
Jäähoki
27. oktoober 2018, 00:21

Napp võit andis soomlastele põhjuse punni eest korkida

Eestisse mõnusat puhkust veetma tulnud Soome hokifännide nädalavahetus sai eile õhtul hea avalöögi. Nende esiklubi Helsingi Jokerit alistas Tondiraba jäähallis toimunud ja lisaajale läinud KHLi kohtumises Moskva Spartaki 4:3 (1:3, 2:0, 0:0, 1:0). 

Jäähokiliiga KHL peab sel nädalavahetusel oma maailmamänge, viies tipptasemel hokit paikadesse, kus seda tavaliselt ei näe. Nii sai eile esmakordselt hokikogemuse võrra rikkamaks näiteks Austria, kellest sai 14 riik, kus KHLi matšiga maha saadud. Eesti jõudis sellesse nimistusse juba kaks aastat tagasi. Siis läksid Tondirabas vastamisi Riia Dünamo ning toonane KHLi valitsev meister Magnitogorski Metallurg. 

See kohtumine oli eile õhtuks aga juba unustuse hõlma vajunud, sest Lasnamäel asuva hokihalli vallutusretke võtsid ette soomlased. Jokerite esindajad lootsid Tallinnas näha ligemale 4000 üle lahe reisinud põhjanaabrit, kuid tegelikkus osutus natukene kurvemaks. 

Moskva Spartaki (valges) ja Helsingi Jokerite hokimehed kohtumiseks üles rivistatud. Foto: Teet Malsroos

Enne kohtumist olid sinistes särkides Jokerite poolehoidjad küll ummistanud jäähalli ümbruse – sama lugu oli ka tänavatega, kus jommis soomlastega proovisid oma õnne (liba)taksojuhid – kuid areenile sisse minnes pilt ühtlustus. 

Et siinkirjutaja jaoks oli tegemist esimese (suure) hokikogemusega – Eesti noortekoondis ja kohalik teine liiga ei kannata selles osas kriitikat – olid kõrgele kruvitud ka ootused. Olid Jokerit lubanud praamile pakkida ju kogu kaadervärgi – valgustuse, diskori, tantsutüdrukud ja maskoti. Ehk Tallinnasse toodi kogu sõu. 

Ja selles osas nad ei valetanud! Kümme minutit enne kohtumise algust meenutas hokiareen pigem tantsupõrandat, kus näitas oma liigutusi ka neoonvalgustusega jääpuhastusmasin. Tõsi, päris diskokera lakke siiski tõmmatud polnud, aga selle funktsiooni täitsid suurepäraselt LED-ekraanid, mis epilepsiahaigeid „rõõmustasid“. 

Jokerite tantsutüdrukud ei lasknud vaheaegadel jäähallil maha jahtuda. Foto: Teet Malsroos

Esiti olid sadakond Spartaki (ultra)fänni need, kes oma hüüetega Tondiraba halli täitsid. Kuid esimese mängija jääle astumisega vaigistasid Jokerite fänniarmee trummid need karjed. Ilmselt poleks põhjanaabrid löökpillide tagumisel tuure vähemaks võtnudki, kui Spartaki mehed neid külma dušiga üle poleks kastnud. 

NHLi kogemusega Benjamin Maxwelli ja Spartaki abikapteni Andrei Kuteikini tabamused esimese üheksa minutiga äratasid üles ka Tondriraba hallis olnud neutraalsed poolehoidjad kes, tuleb välja, nii neutraalsed polnudki. 

Spartaki meeskonna väravate peale löödi Venemaa trikoloorid tribüünidel lehvima. Foto: Teet Malsroos

Kui 11minutilise heitluse järel juba kolmas litter Jokerite väravasse lendas, rõkkasid 5800pealisest publikust rõõmust suisa pooled, kes Spartakile pöialt hoidsid. Paraku oli nende väravarõõm ainult ajutine, sest kohtunikud otsustasid videokorduste põhjal tabamuse tühistada, mispeale lõi sallid lehvima ülejäänud (soomlastest) hokipublik. 

Avakolmandikul Jokerite poolehoidjatel väga palju rohkem rõõmustamiseks põhjust aga polnud, sest kuigi Brian O'Neill suutis kaotusseisu korraks minimaalseks vähendada, hoolitses Enver Lisin selle eest, et Spartak 3:1 eduseisus riietusruumi siirduks. 

Üle lahe sõitnud soomlastel Tondirabas esialgu rõõmustamiseks põhjust polnud. Foto: Teet Malsroos

Teine periood osutus vastupidiselt jällegi põhjanaabrite hõiskekolmandikuks, sest nad said laulu lahti lüüa John Normani ja Jesse Joensuu tabamuste peale. Et kolmandal kolmandikul väravaid ei visatud, otsustati kohtumise saatus lisaajal. Kolm-kolme vastu mängides saatis edu soomlasi, kelle võiduvärava viskas Steve Moses. Seega oli põhjanaabritel hea võiduemotsiooniga Tallinna vanalinna edasi siirduda. 

Teist korda tulevad Jokerit Tondiraba jääle juba pühapäeval. Kell 15.00 algavas kohtumises võõrustatakse Tšerepovetsi Severstali.

Nende soomlaste pilk on õhtu lõpuks ilmselt sama udune kui see klõps. Foto: Teet Malsroos