Heiki Nabi (mustas). Foto: Facebook @UnitedWorldWrestling.
Maadlus
28. oktoober 2018, 18:41

Endast viimase välja pigistanud Heiki Nabi: täna oli see maksimaalne tulemus

Kahekordne Kreeka-Rooma maadluse maailmameister Heiki Nabi tänavu oma auhinnakollektsiooni täiendada ei suutnud, sest Budapestis toimunud raskekaalu (-130 kg) pronksimatšis tuli tal tunnistada kuubalase Oscar Pino Hindsi 3:1 paremust. 

"Tundsin, et võinuks maadelda ka medali eest, aga seekord läks niimoodi. Mina andsin endast igatahes kõik ning seda ma tundma ei pea, et kahetseks, et kusagil ei pingutanud. Täna oli see maksimaalne tulemus," sõnas Nabi pärast kaotatud pronksiheitlust Õhtulehele. 

"Tegemist oli väga raske ja väga võrdse võitlusega. Ma ei oodanudki kerget võitlust, sest ükski vastane ei anna niisama alla. Aga võitlus oli kõva," jätkas ta. 

Medaliheitluses oli Nabi alguses passiivsem, mistõttu pääses kuubalane 1:0 ette. Teist perioodi alustas aktiivsemalt jällegi hiidlane ja 1.50 enne lõppu sai passiivsuse eest karistada (1:1) omakorda kuubalane. Seejärel aga Nabi väsis ning sai ka teistkordselt passiivsuse eest karistada (1:2).

Nii vastasseis ka lõppes. Pärast lõpuvilet esitas Nabi treener Igor Bugai veel protesti, aga seda ei rahuldatud, seega lõpptulemuseks 1:3. 

Mida arvas eestlane kohtunike otsustest? "Ma pole matši veel ise tagantjärele näinud – üks asi on matši tunda, teine näha," selgitas Nabi. "Esimeses pooles oli kindlasti tema parem, kuid teises tundus mulle, et mina, sest suutsin teda lükata ja tööle panna. Aga kohtunikud otsustasid nii, olgugi, et lootsin, et see punkt võiks mulle tulla."

Raskekaalus, kus heiteid väga palju ei esine, saabki tihti määravaks kohtuniku subjektiivne otsus. Kui pronksimatšis langesid punkti eestlase kahjuks, siis näiteks MMi avamatšis türklase Riza Kayaalpiga jällegi meie mehe kasuks. 

"Eks kohtunik vaatab kõiki asju matši jooksul – kes sai käe alla, kellel jäi pea alla ning kes oli mis asendis. Hinnang pannakse kokku paljude asjade põhjal. Järelikult seekord pidi niipidi minema. Türklasega läks jällegi naapidi," selgitas Nabi.  

Kuigi hiidlase medalikapp täiendust ei saanud, jääb Nabi tänu MMi viiendale kohale EOK B-kategooria toetusele. Samuti on Ungarist palju positiivset kaasa võtta, eriti tänavusest hooajast maadlusesse tagasi toodud parteri kaitse osas. 

"Positiivne oli see, et suutsin kõik parterid ära kaitsta. Vastas olid ju väga tugevad tegijad," sõnas Nabi rõõmsameelselt enne kui negatiivse osa juurde asus. "Teine asi on muidugi ise parteris ära teha. Kahe mehe vastu sain siiski üritada, kuid vastas on ka maailmaklassi kaitsjad. Eks see selline kassi ja hiire mäng ole."

Näiteks selle koha pealt oli pronksiheitluses Nabile vastu tulnud kuubalane eelisseisus. Kui meie vägilane sai enne MMi neli päeva maadelda OM-medalistide Johan Eureni ning Mindaugas Mizgaitisega, siis Hindsil on igapäevalt sparringupartneriks võtta raskekaalu maadluse viimase kümne aasta valitseja Mijain Lopez. 

"Eks nende vastaste leidmisega ole nagu ole. Tugevaid vastaseid on vaja leida, et paremaks saada. Nõrgematest kasu pole," leidis ka Nabi.

Vahetult enne MMi tabas Nabit karm löök kui septembri keskel suri tema üldkehalise ettevalmistuse treener Charles Poliquin. Kui väga mõjutas too tragöödia eestlase esitusi?

"Selle taha ei saa midagi ajada. Vastased olid lihtsalt neis kahes matšis veidi paremad, just nagu mina olid türklasest natukene parem," sõnas eestlane. "Loomulikult oli Poliquini surm kurb sündmus ja sisimas negatiivne tagasilöök. Esimesed päevad oli motivatsioon väga maas, aga tahtsin sellest välja tulla ning üritasin sellest üle olla."