Poeg Aiyawatt Srivaddhanaprabha (vasakult) ning vutimehed Jamie Vardy ja Kasper Schmeichel hukkunud klubijuhti mälestamas.Foto: EPA/Scanpix
Jalgpall
29. oktoober 2018, 19:50

Leicester ja vutimaailm leinavad meest, kes tegi võimatu võimalikuks

Inglismaa jalgpalliklubi Leicester City poolehoidjad lootsid ilmselt viimase sekundini imet, kuid seda ei sündinud. Klubi teatas pühapäeva õhtul ametlikult seda, millest meedia juba varem sahises. Meeskonna omanik, Tai ärimees Vichai Srivaddhanaprabha hukkus 60aastaselt laupäeva õhtul staadioni kõrval toimunud kopteriõnnetuses.

Tänane päev möödus Kesk-Inglismaal asuvas Leicesteris leinameeleolus. 2010. aastal klubi ostnud Srivaddhanaprabha jättis linna ajalukku ühe eriti võimsa jalajälje, just tema toetuse abil võitis City 2016. aastal Inglismaa meistritiitli. Saavutus, mis jääb igaveseks maailma suurimate spordiüllatuste nimekirja.

Tiimi kodustaadioni juures käisid hukkunud miljardäri lisaks kohalikele elanikele mälestamas ka tema naine Aimon, tütar Voramas ning poeg Aiyawatt, kes on viimastel aastatel töötanud klubi tegevjuhina. Suure tõenäosusega saab just temast tiimi uus omanik. Samuti olid kohal klubi mängijad, teistes seas näiteks Jamie Vardy ja Kasper Schmeichel, kelle üüratu panus aitas Leicesteril kaks ja pool aastat tagasi riigi tšempioniks tulla.

„Ma pole kunagi kohtunud sinusuguse mehega,“ kirjutas õnnetust pealt näinud taanlasest puurivaht Schmeichel. „Töökas, pühendunud, kirglik, ülimalt sõbralik ja helde. Sul oli kõigi jaoks aega. Ma imetlesin sind liidri, isa ja mehena. Sa muutsid jalgpalli. Igaveseks. Sa andsid kõigile lootust, et võimatu on võimalik. Mitte ainult meie fännidele, aga kõikidele üle maailma. Vähesed on seda suutnud.“

„Raske on leida õigeid sõnu… minu jaoks oled sa legend, imeline mees, kel oli suurim süda. Sa olid Leicester City hing,“ lisas omaltpoolt klubi rivistuses end Inglismaa üheks teravamaks ründajaks mänginud Jamie Vardy. „Aitäh kõige eest, mida sa mulle, mu perele ja meie klubile tegid. Jään sind sügavalt igatsema.“

Traagiliselt hukkunud sporditegelast mälestasid sotsiaalmeedias tuhandete teiste seas ka prints William ja Suurbritannia peaminister Theresa May.

„See suur lein on tõestuseks, kui paljude inimeste elusid kopteril olnud inimesed puudutasid,“ kirjutas May.

Seda, mis täpselt juhtus, on veel raske öelda. Küll on teada, et helikopter tõusis staadioni keskpunkti juurest õhku tund pärast Leicester City ja West Ham Unitedi matši. Pealtnägijate sõnul kaotas lennumasin kiiresti juhitavuse ja hakkas õhus ringe tegema. Hetk hiljem kukkus kopter staadioni lähistel töötajate autoparklasse.

Endine kopteripiloot Jim Rowlands ütles BBCle, et õnnetuse kirjelduste põhjal võis rike olla sabatiivikus.

„Kui sellega midagi juhtub, on peaaegu võimatu olukorda päästa,“ ütles ta. „Pääsemiseks on seal vaja rohkem õnne kui midagi muud.“

Mehe kõhutunne reedab tehnilist probleemi, kuid võimalike põhjuseid on mitmeid, näiteks piloodi viga või kehv hooldus.

Õnnetuses osalenud kopteri AW169 tootnud Itaalia firma Leonardo teatas, et tegemist oli selle mudeli kõigi aegade esimese õnnetusega. Uurijad kavatsevad sündmuskohale tõendeid koguda selle nädala lõpuni.

Lisaks Srivaddhanaprabhale hukkusid tragöödias veel neli inimest. Tema assistendid, 2005. aastal Tai missiks valitud Nursara Suknamai ja Kaveporn Punpare ning abielupaarist piloodid Eric Swaffer ja Izabela Roza Lechowicz. Kogenud Swaffer töötas karjääri algusaastatel lendurina easyJetis, samuti on ta leiba teeninud erinevate telesaadete kopterijuhina.