Mart Seim.Foto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
29. oktoober 2018, 19:26

MMiks valmistuv tõstja jättis Ukraina laagri pooleli ja tuli koju selga ravima

Mart Seim: see on mu elu kõige keerulisem aasta!

Eelmisel kolmapäeval eluteel 28. verstapostini jõudnud tõstja Mart Seim tegi sünnipäeval Ukraina laagris tugeva treeningu, võttis rinnale 235kilose kangi, ent tundis ühtäkki seljas valu. Poolteist tundi hiljem istus ta juba autos ja sõitis koos treenerist isa Alariga Eestisse.

Kolmapäeva õhtul kell 20 Kamjanets-Podilskõist koduteekonda alustanud Seimid jõudsid Tallinna reede öösel kolme paiku. Nad olid 31 tundi ratastel ja 8,5 tundi Ukraina–Poola piiril.

Nõelravist on kasu

Papa Seim helistas keset sündmuste virvarri doktor Raimond Lihtmaale, kellega jõuti kiirelt kokkuleppele, et laupäeval teeb tohter üliraskekaalutõstjale Pärnus esimese nõelraviseansi.

"Siin saan rohkem abi, seljaprobleem ise ei taandu," põhjendab sel neljapäeval Asgabatis algavaks MMiks vormi teritav atleet, miks ta ettevalmistuse lõpusirgel kannapöörde sooritas.

Esialgse plaani kohaselt pidi Mart eeloleva laupäevani Ukrainas treenima ja Kiievist võistluspaika lendama.

"Eelmisel esmaspäeval, teisipäeval ja kolmapäeval olid mul numbrite mõttes head treeningud," avaldab Mart, kes rebis esmaspäeval rihmadega 190 kilo. "Eesmärk oli reedeni tugevalt harjutada, aga kaks päeva jäi puudu."

Seljatrauma on Marti kimbutanud üheksa kuud, kevadel loobus ta sama tervisehäda tõttu EMist. "See on mu elu kõige keerulisem aasta!“ nendib atleet siiralt. Isa lisab: "EMil oli hõbe juba kandikul, seljavigastuse pärast jäi see vastu võtmata."

Tagasilöökide kiuste on Mart kogu aeg harjutanud ja ladunud korraliku põhja. "Kahe kuuga suutsin varasema jõu taastada," märgib Ukrainas 380 kiloga täiskükki teinud tallinlane.

Suvel alustas Mart koostööd Rootsis õppinud meditsiinidoktor Margus Annukiga. "Tal on tõstmistaust," lausub Alar. „Doktoritöö kirjutas Margus Uppsala ülikoolis. Ta on Mardile toitumiseks väga häid nõuandeid andnud. Üritame tegutseda nii, et kehas oleksid kõik vajalikud ained õiges koguses."

Täna pärastlõunal rassis Mart Sparta jõusaalis. Kõrvaltvaatajale tundus 150kilose sportlase vorm vägev. Ta rebis 170kilose kangi rahulikult sirgetele kätele ja tegi kiiruse arendamiseks särtsakaid rebimiskatseid 100 kiloga – siis tõusis kang pea kohale nagu hernekepp.

10. novembril MMil areenile astuv Mart hoidub igasugustest ennustustest ja lennukate sihtide väljahõikamisest. "Põhieesmärk on vältida senisest hullemat vigastust," poetab ta. "Olulised aastad on ees."

Pent käis operatsioonil

MMil algab Tokyo olümpiamängude kvalifikatsioonitsükkel. Kahe aasta jooksul tuleb Mardil kuus korda edukalt võistelda. "Seitsmes ja kaalukaim etteaste on 2020 olümpial," rõhutab Alar.

Tänavusel MMil on kõige tugevam konkurents just üliraskekaalus, ehkki kaks Iraani ässa – Behdad Salimi lõpetas ootamatult karjääri ja Saeid Alihossein – jäävad kõrvale. „Seitsme mehe rekord on üle 440 kilo,“ osutab Alar.

Äsjasest Ukraina laagrist pidi loobuma Mardi treeningukaaslane ja semu Leho Pent, kellele tehti täna põlveoperatsioon. "Ma harjutasin koos andeka austerlase David Fischeriga, kes võitis juunioride EMil hõbeda," ütleb Eesti esinumber.

Laupäeval alustab Mart logistiliselt üsna keerulist ja kurnavat teekonda MMile. Esmalt sõidab ta Tallinnast Varssavisse, sealt jätkub lennureis Kiievi ja Istanbuli kaudu Asgabati.